Actualitate

Rusia se răzbună și expulzează trei diplomați moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene confirmă declararea de către Federația Rusă persona non grata a trei diplomați din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

”Măsura respectivă vine drept răspuns la decizia similară a autorităților Republicii Moldova, adoptată în spirit de solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în cazul atacului de la Salisbury, calificat drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional”, se arată într-un comunicat emis de MAEIE.

Cei trei diplomați moldoveni expulzați din Federația Rusă sunt Tatiana Tanasoglo (Secretar de rangul doi pentru cultură, învățământ și știință) și doi consilieri ai ambasadei – Petru Alexei și Octavian Berzan.

De asemenea, au fost expulzați doi ofițeri ai misiunii diplomatice olandeze, un ofițer militar suedez și altul estonian. Toți trebuie să părăsească țara înainte de 5-7 aprilie.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a cerut ca Londra să egaleze numărul total de diplomați și personal administrativ cu numărul de ruși care lucrează în misiunile diplomatice din Marea Britanie. Londra are nevoie de o lună pentru a face acest lucru.

”Acest lucru este regretabil, dar, având în vedere comportamentul anterior al Rusiei, ne-am așteptat la un răspuns”, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul Ministerului britanic de Externe.

Ieri, 30 martie, Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță a fost convocat la Ministerul rus de Externe, fiind înștiințat despre expulzarea a trei diplomați moldoveni din Federația Rusă. De asemenea, au fost convocați ambasadori şi alţi reprezentanţi diplomatici ai ţărilor care au expulzat diplomaţi ruşi în urma cazului Serghei Skripal.

Resemn de solidaritate cu Marea Britanie, în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic pe teritoriul britanic a unui fost spion rus, Serghei Skropal, şi a fiicei sale, pe 4 martie. 

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *