ExterneRăzboi

Rusia și-a arătat adevărata față încă o dată. Rușii au atacat Odesa la doar câteva ore după semnarea acordului cu Ucraina

 Secretarul general al ONU a numit acordul pentru exportul cerealelor semnat de Rusia și Ucraina, cu mijlocirea Turciei, un ”far de speranță” ,marcând o potențială limitare a pericolului unei crize alimentare mondiale. Din nefericire pentru statele care depind de livrările de grâu ucrainean, atacul asupra portului Odesa a readus nesiguranța pe această temă, transmite CNN.

Deși acordul nu implica o încetare imediată a luptelor, obligațiile Moscovei sunt foarte explicite: „Federația Rusă s-a angajat să faciliteze exportul neîngrădit de alimente, ulei de floarea soarelui și îngrășăminte”, se arată într-un comunicat emis de biroul secretarului general al ONU.

După atac, oficialii ucraineni, dar și din statele occidentale au atras atenția asupra duplicității de care a dat dovadă Rusia, iar un membru al parlamentului de la Kiev, Oleksii Honcharenko, a avut o poziție mult mai dură, acuzând Moscova că vrea să amenințe securitatea alimentară a lumii, transmite Observatornews.

„Atacul a pus la îndoială credibilitatea angajamentului Rusiei”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, adăugând că ”subminează activitatea ONU, a Turciei și a Ucrainei de a pune alimente pe piețele mondiale”.

„Arată că niciun cuvânt (n.r. al lui Vladimir Putin) nu poate fi crezut”, a declarat Liz Truss, ministrul de externe al Regatului Unit și potențială înlocuitoare a lui Boris Johnson.

Încheierea acordului cu Ucraina a arătat slăbiciunile Rusiei

Experții de la CNN sunt de părere că încălcarea acordului la doar câteva ore de la semnarea acestuia afectează și mai mult imaginea internațională a Rusiei. La fel de grav pentru Vladimir Putin, ar putea pune în pericol relația cu Turcia, statul care de la începutul războiului a găzduit mai multe runde de negocieri.

Pentru a obține acordul Rusiei, secretarul general al ONU a trebuit să poarte negocieri cu toate părțile implicate, în special cu Moscova. Astfel, Vladimir Putin a primit o ridicare a sancțiunilor occidentale de facto asupra exporturilor de alimente și a celor de îngrășăminte. Oficialii ONU și-au justificat poziția ca ”bazată pe principiul că măsurile impuse Federației Ruse nu se aplică acestor produse”.

Ridicarea sancțiunilor, subliniază analiștii, arată că Vladimir Putin este dispus să facă compromisuri limitate pentru a-și asigura lichiditățile necesare diferitelor proiecte. În plus, semnarea acordului în acest condiții arată că Moscova este vulnerabilă în fața sancțiunilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *