CSI / RusiaInternațional

Rusia speră într-un schimb de deținuți cu SUA

Vineri, Rusia a afirmat că speră că un schimb de deţinuţi cu SUA, ce l-ar viza mai ales pe traficantul de arme rus Viktor Bout, va putea avea loc, transmit AFP şi Reuters.

”Sper că perspectiva (unui schimb) nu doar este de actualitate, ci se întăreşte, şi că va veni momentul în care vom obţine un acord concret”, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de agenţiile de presă ruse.

De asemenea, Riabkov a afirmat că au loc negocieri ”în mod profesionist”, printr-un ”canal special dedicat”.

Aceste declaraţii intervin la o zi după anunţul privind transferul într-o colonie penitenciară din Rusia al baschetbalistei americane Brittney Griner, arestată la Moscova şi condamnată pentru ”trafic de droguri”.

Susţinătorii săi denunţă un dosar politic, acuzând autorităţile ruse că o ţin ostatică în contextul tensiunilor ruso-americane legate de Ucraina.

Între Moscova şi Washington au loc de mai multe luni discuţii în jurul unui schimb care i-ar implica pe Brittney Griner şi alţi americani aflaţi în detenţie în Rusia, care, la rândul său, speră să-l recupereze pe Viktor Bout, relatează sursa citată.

Acesta, supranumit ”negustorul morţii”, a fost arestat în Thailanda în 2008 şi în prezent execută o condamnare la 25 ani de închisoare în SUA.

De câteva ori, Rusia a reproşat Statelor Unite că fac declaraţii politice legate de negocierile privind un schimb de deţinuţi, Moscova cerând ca acestea să rămână secrete.

”Deocamdată, nu am găsit un numitor comun, dar este incontestabil că Viktor Bout face parte dintre cei vizaţi de discuţii şi sperăm într-un rezultat pozitiv”, a mai afirmat Riabkov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *