CSI / RusiaExterne

Rusia spune că nu poate fi ținută nicio paradă militară pe 9 mai în Donețk și Lugansk

Apropiatul lui Putin, Serghei Kirienko, care a mers la Mariupol pentru a organiza o paradă militară de Ziua Victoriei spune că aceasta este ”imposibil de organizat” în Donețk și Lugansk, potrivit The Guardian.

Nu va avea loc o paradă de Ziua Victoriei în teritoriile controlate de Rusia, Donețk și Lugansk, potrivit unui înalt oficial de la Kremlin.

Parada Victoriei și a „Regimentului Nemuritor” din 9 mai „nu pot fi încă ținute”, a declarat adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin, Serghei Kirienko, citat de agenția de presă de stat rusă Ria.

Vorbind într-o piață din Mariupol, Kirienko a spus, potrivit ziarului rusesc de stat Rossiyskaya Gazeta:

„Da, este imposibilă organizarea unui marș al Regimentului Nemuritor sau o paradă a Victoriei în Donețk sau Lugansk pe 9 mai, dar această dată va veni și va veni în curând”.

Ar fi pentru prima dată când nu are loc nicio paradă de 9 mai la Luhansk și Donețk din 2014, când acele teritorii au fost confiscate de Rusia, potrivit ziarului ucrainean Pravda.

Oficialii ucraineni au declarat ieri că forțele ruse se pregătesc pentru o paradă militară în orașul Mariupol. Într-o declarație pe Telegram, serviciul de informații al Ucrainei a declarat că Kirenko a sosit la Mariupol pentru a pregăti parada.

Mariupol va deveni „centrul sărbătorilor”, au spus serviciile de informații ucrainene.

„Principalele străzi ale orașului sunt [în curs] curățate de urgență, molozurile și cadavrele morților sunt îndepărtate, precum și muniția care nu a explodat”, potrivit serviciilor.

Telespectatorii ruși vor vedea reportaje despre „bucuria” locuitorilor din Mariupol de a-i vedea pe ruși sosind în orașul lor, mai arată comunicatrul de presă.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, nu a confirmat că parada va avea loc la Mariupol, când a fost întrebat despre pregătirile pentru Ziua Victoriei din ţara sa, a informat AFP.

Dar el a spus că „în acest an vor avea loc parade militare în 28 de orașe rusești”, adăugând „vor fi mobilizate aproape 65.000 de oameni, aproximativ 2.400 de tipuri de arme și echipamente militare și peste 460 de avioane”.

„Parada prizonierilor”

Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andriuşcenko, a spus că trupele ruse ar vrea ca la paradă să fie aduși 2.000 de civili ținuți acum în lagăre de filtrare, care să fie îmbrăcați în uniforme ale Armatei ucrainene.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol au fost duşi într-un lagăr de filtrare care seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk).

Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita ”paradă a prizonierilor” la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriuşcenko într-o intervenţie televizată.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *