CSI / Rusia

Rusia susține că va răspunde la decizia Islandei de a-și închide ambasada de la Moscova

Sâmbătă, 10 iunie, Rusia a declarat că va răspunde la decizia luată cu o zi înainte de Islanda de a-şi închide ambasada de la Moscova din cauza conflictului din Ucraina, informează AFP și Agerpres.

”Toate acţiunile antiruse ale Reykjavikului vor suscita în mod inevitabil un răspuns”, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. ”Vom ţine cont de această decizie inamicală atunci când vom stabili relaţiile noastre cu Islanda pe viitor”, se menționează în comunicatul diplomaţiei ruse, care subliniază că ”întreaga responsabilitate a acestei evoluţii revine” Reykjavikului.

Menționăm că vineri, 9 iunie, Ministerul de Externe al Islandei a anunțat că va suspenda operațiunile ambasadei sale la Moscova de la 1 august și a cerut Rusiei să-și reducă activitățile diplomatice din Reykjavik, a anunțat vineri ministerul într-un comunicat, relatează Reuters.

Operațiunile ambasadei Islandei sunt suspendate din cauza unui nivel „scăzut” al relațiilor comerciale, culturale și politice dintre cele două țări, a spus ministerul.

„Situația actuală pur și simplu nu face viabilă ca micul serviciu extern al Islandei să opereze o ambasadă în Rusia”, a declarat ministrul de externe Thordis Gylfadottir.

Islanda a cerut de asemenea Moscovei să-şi ”limiteze activităţile” ambasadei sale din capitala islandeză şi ”să-şi reducă nivelul de reprezentare”.

Cu toate acestea, Islanda a precizat să nu este vorba de o rupere a relaţiilor diplomatice, potrivit surselor citate.

Această ţară nordică, cu 375.000 de locuitori, are o ambasadă la Moscova din 1944, cu o pauză între 1951 şi 1953.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *