CSI / Rusia

Rusia va pune pe lista persoanelor căutate judecătorii Curții Penale Internaționale care au emis mandatul de arestare pe numele lui Putin

Comitetul de Investigaţii al Rusiei îi va pune în curând pe lista persoanelor căutate în ţară pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) care au emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin şi al unui alt oficial rus, a declarat joi, 11 mai, preşedintele Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, potrivit agenţiei de presă de stat RIA Novosti, citată de News.ro.

”Comitetul de anchetă a deschis foarte repede un dosar penal împotriva preşedintelui (CPI) şi a trei judecători, care au influenţat în mod activ adoptarea acestei decizii. În curând, aceştia vor fi trecuţi pe lista persoanelor căutate”, a declarat Bastrîkin, vorbind la Forumul juridic internaţional de la Sankt Petersburg.

Vă amintim că Curtea Penală Internaţională a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Curtea a declarat că există ”motive rezonabile de a crede că Vladimir Putin poartă răspundere penală individuală” pentru presupusele crime, pentru că le-a comis direct alături de alţii şi pentru că ”nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaţilor civili şi militari care au comis faptele”.

Acuzaţiile CPI au fost primele formulate în mod oficial împotriva oficialilor de la Moscova de când aceasta a început atacul neprovocat asupra Ucrainei, în 2022.

Menționăm că Rusia nu este membră a CPI. Întrucât instanţa nu desfăşoară procese în absenţă, orice oficial rus acuzat ar trebui fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei, potrivit sursei citate.

Kremlinul a catalogat acţiunile Curții Penale Internaționale drept ”scandaloase şi inacceptabile”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *