
Rușii au lansat bombardamente în estul Ucrainei, la Dzerjînsk, iar șase persoane au fost omorâte, în timp ce UE pregătește terenul pentru noi sancțiuni împotriva Moscovei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a numit un șef interimar al serviciului secret ucrainean la o zi după ce l-a înlăturat brusc pe predecesorul său, Ivan Bakanov, în timp ce SUA au transmis că vor continua să furnizeze informații Ucrainei pentru a combate amenințarea rusă.

Rusia neagă că ar fi fost izolată pe plan internațional
ACTUALIZARE 13:00 „Am acordat atenție declarației biroului de presă al Departamentului de Stat al SUA conform căreia țara noastră ar fi fost izolată de restul lumii din punct de vedere economic, politic, cultural și diplomatic. Conducerea rusă este implicată activ în procesele internaționale și este în contact permanent cu șefii majorității țărilor lumii.
În ceea ce privește declarațiile despre „izolarea” delegației noastre la reuniunea miniștrilor de externe G20 din Indonezia, aceasta este pur și simplul ficțiune. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut o serie de întâlniri productive cu colegi din alte țări”, se arată într-o reacție a ambasadei Rusiei la Washington citată de The Guardian.
HARTĂ. Scenariul de care se tem rușii. Până unde ar putea lovi ucrainenii, dacă vor primi rachete cu rază lungă
ACTUALIZARE 12:33 Ucrainenii se așteaptă să primească din Statele Unite rachete cu rază lungă de acțiune, de până la 300 de kilometri, după ce inițial SUA a livrat sisteme HIMARS care au o rază de 80 de kilometri. Este scenariul de care se tem rușii, pentru că livrarea unui astfel de armament ucrainenilor ar putea duce la lovituri în Crimeea ocupată ilegal din 2014.

Marți, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că în viitorul apropiat Ucraina ar putea primi astfel de armament de la americani. Totodată, oficialii ucraineni spun că noile sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, pe care au început să le primească luna trecută, le permit să atingă ținte în Crimeea, care a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, și în alte zone ocupate de armata lui Putin.
De altfel, potrivit oficialilor ucraineni, rușii ar fi început să mute deja o parte din navele aflate în portul Sevastopol, de teama unor lovituri.
Separatiștii proruși spun că teatrul din Mariupol a fost detonat din interior
ACTUALIZARE 11:35 Oficialii din autoproclamata Republică Populară Donețk susțin că teatrul din Mariupol a fost detonat din interior de ucraineni și că numărul morților a fost de 14, și nu sutele revendicate de Kiev. O amplă anchetă Amnesty Internațional, publicată în luna iunie, a concluzionat că rușii au aruncat două bombe de 500 de kilograme peste teatrul marcat ca adăpost civil.
Teatrul, bombardat în martie de ruși, adăpostea sute de ucraineni. Atacul a atras atenția în special pentru că teatrul din Mariupol fusese marcat în afara cu дети, adică „copii”, pentru a arăta că era folosit ca adăpost civil.
O amplă investigație a Amnesty International documentează modul în care armata rusă a vizat în mod intenționat teatrul, deși știa că sute de civili se adăposteau acolo în 16 martie.
Concluzia este că atacul a fost cu siguranță efectuat de avioane de luptă rusești, care au aruncat două bombe de 500 de kilograme care au căzut aproape una de cealaltă și care au explodat simultan. Până la 600 de persoane ar fi fost ucise în bombardament.

Bilanțul morților din Vinița crește la 25
ACTUALIZARE 11:30 Din păcate, în Vinița, numărul morților după atacul cu rachete din centrului orașului a crescut la 25.
„Astăzi, neurologul Natalia Falshtynskaya a murit în spital. Când a căzut racheta, ea primea pacienți la clinica Neuromed. Trei copii au rămas fără mamă”, a declarat Serghei Borzov, șeful administrației regionale din Vinița.
Zelenski: Forțele armate ale statului nostru au reușit să provoace pierderi logistice importante invadatorilor
ACTUALIZARE 07:35 Luni seara, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a declarat în mesajul zilnic către națiune, că evaluarea angajaților Serviciului de Securitate al Ucrainei continuă și că este luată în considerare demiterea a 28 de oficiali, din direcții și niveluri diferite, argumentând „performanță nesatisfăcătoare”.
Volodimir Zelenski a mai spus că „forțele armate ale statului nostru au reușit să provoace pierderi logistice importante invadatorilor”.
„Este din ce în ce mai greu pentru armata rusă să dețină poziții pe teritoriul capturat. Pas cu pas, avansăm, întrerupem aprovizionarea ocupanților, identificăm și neutralizăm colaboratorii”, a ținut să precizeze liderul de la Kiev, citat de Ukrinform.
„Astăzi a devenit virală o fotografie cu o persoană din Mariupol, care a ieșit pe străzile orașului cu un steag ucrainean. A ajuns la rămășițele clădirii teatrului distrus de trupele ruse. Acesta a fost foarte curajos. Și vreau să-i mulțumesc pentru acest act de curaj. Acest ucrainean este unul dintre cei mulți care așteaptă întoarcerea Ucrainei și care nu vor accepta sub nicio formă ocupația rusă.
Rusia îi ține pe majoritatea ucrainenilor într-un vid de informații. În fiecare zi, în teritoriile ocupate, Moscova răspândește noi minciuni despre Ucraina și acțiunile noastre. Dar, în ciuda propagandei și intimidării, oamenii nu numai că își amintesc de Ucraina, ci demonstrează ceea ce gândesc cu adevărat.
Nu i-am uitat niciodată. Și vă rog pe toți cei care aveți contacte și oportunități în acest sens: răspândiți informații reale în teritoriul ocupat, susțineți poporul nostru, răspândiți adevărul acolo, în orice fel găsești eficient să faceți acest lucru. Pe întregul nostru pământ ucrainean de la Herson până la Horlivka, de la Henichesk până în raioanele ocupate din regiunea Harkov, la Melitopol și Berdiansk, la Enerhodar, în regiunile Lugansk și Donețk, în Crimeea, oamenii noștri ar trebui să audă despre Ucraina de la ucraineni.
Perspectiva este evidentă: steagul ucrainean va fi în toate orașele și satele noastre. Dar trebuie să folosim toată puterea informațională a societății noastre pentru a lupta cu invadatorii.
Până astăzi, 1.028 de așezări au fost eliberate de ocupanți. Alți 2.621 sunt încă sub controlul invadatorilor. Și trebuie să menținem comunicarea informațională cu toți, acolo unde sunt oameni.
Sunt recunoscător tuturor celor care apără interesele ucrainene. Glorie Ucrainei!”, a mai subliniat Zelenski.
Infiltrarea rusă, noua provocare pentru Ucraina. Ce se ascunde în spatele demiterii șefului SBU și a procurorului general
ACTUALIZARE 07:30 Îndepărtarea din funcții a șefului serviciului de securitate internă a Ucrainei (SBU) și a procurorului general, o decizie oarecum surprinzătoare luată duminică de Volodimir Zelenski, a readus în prim-plan suspiciunile că spionajul rusesc s-a infiltrat în ministere-cheie ucrainene înainte de invazie, dar sugerează totodată că există și o luptă pentru influență în rândul apropiaților președintelui ucrainean, scrie The Guardian.
Unul dintre principalii consilieri ai lui Volodimir Zelenski, Andrii Smirnov, a negat la televiziunea ucraineană că Ivan Bakanov, șeful SBU, și procurorul general Irina Venediktova au fost „demiși”, precizând în schimb că Banakov a fost „retras temporar din funcție” pe durata unor „verificări și investigații”, iar Venediktova a fost suspendată, din acealași motiv.
Fiind întrebat dacă cei doi se pot întoarce la un moment dat la posturile lor, Smirnov, care este adjunctul șefului cancelariei prezidențiale, a declarat: „Trăim într-o țară care respectă legea și, desigur, există această posibilitate”, dacă investigațiile îi vor exonera.
Sursa: Digi24.ro