CSI / Rusia

Rusia vrea să își extindă teritoriul cu aproximativ 400 km în largul apelor Oceanului Arctic

Ministrul Resurselor Naturale, Serghey Donskoy, s-a arătat totuşi sceptic cu privire la şansele de a obţine rapid un răspuns favorabil de la membrii Comisiei de Stabilire a Limitelor Platformei Continentale, informează agenţia TASS.

Cele mai mari pretenţii

Donskoy va prezenta în faţa mebrilor comisiei cazul Rusiei, care solicită drepturi teritoriale asupra a mai mult de un milion de kilometri pătraţi din Oceanul Arctic.

"Noi ridicăm cele mai mari pretenţii în regiune, în ceea ce priveşte suprafaţa. Sunt foarte multe materiale în dosar. Sarcina noastră este de a dovedi că suntem îndreptăţiţi să revendicăm acest teritoriu", a precizat Donskoy.

O cerere în acest sens a fost înainta de Rusia în luna august a anului trecut, Moscova ridicând pretenţii teritoriale asupra perimetrului delimitat de crestele Lemonosov, Mendeleev şi Gakkel, fapt care i-ar permite să împingă graniţele sale până în apropierea Polului Nord.

Miza uriaşă, competiţie puternică

Ruşii îşi bazează pretenţiile pe baza unor expediţii ştiinţifice organizate în ultimul deceniu în această regiune. Vasta întindere de gheaţă a calotei arctice pe care Moscova o râvneşte ar putea scoate la iveală bogaţii imense odată ce stratul de gheaţă se va topi.

Rezervele de hidrocarburi din regiune sunt estimate la milioane de barili, iar noile culoare navigabile care ar urma să se deschidă prin zona arctică joacă un rol important în plan economic şi geopolitic.

Principalii competitori în revendicarea zonelor arctice sunt Statele Unite, Norvegia, Danemarca şi Canada.

În 2009, Norvegia a obţinut o extindere a limitelor în care poate opera activităţi economice în zona arctică, în acest moment, teritoriul norvegian fiind la doar 600 kilometri distanţă de Polul Nord.

Canada şi Danemarca însă, ridică pretenţii asupra aceleiaşi creste submarine revendicate şi de Rusia: Lomonosov, ambele ţări având notificări transmise Comisiei de Stabilire a Limitelor Platformei Continentale în acest sens.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *