CSI / RusiaExterne

Rusia vrea să se apere în război cu delfini antrenați în Marea Britanie. Ce rol au aceștia?

Rusia a adus la baza sa navală din Marea Neagră delfini antrenați să depisteze atacurile subacvatice, potrivit unei analize a Institutului Naval din Statele Unite, scrie The Guardian.

Conform Institutului Naval al SUA, care a analizat imagini din satelit de la baza navală rusă din portul Sevastopol, două țarcuri pentru delfini au fost mutate acolo în februarie, la începutul invaziei rusești în Ucraina.

De ce este importantă pentru Rusia baza de la Sevastopol?

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, deoarece se află în punctul sudic al Crimeei, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Potrivit analizei Institutului Naval al SUA, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși s-ar afla în afara razei rachetelor, sunt vulnerabile la atacurile submarine.

Antrenamentele de delfini în scopuri militare – programul Sevastopol

Rusia antrenează de multă vreme delfini în scopuri militare, folosindu-i pentru a recupera obiecte sau pentru a-i descuraja pe scafandrii inamici.

De asemenea, Ucraina a antrenat delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, printr-un program derulat în perioada sovietică.

În timpul războiului rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor, a căror capacitate de ecolocație le poate permite să detecteze obiecte subacvatice precum minele.

Statele Unite au cheltuit cel puțin 28 de milioane de dolari pentru întreținerea propriilor trupe de delfini și lei de mare care pot fi, de asemenea, antrenați pentru a putea ajuta în conflicte.

Programul Sevastopol a fost reînviat în 2012 de marina ucraineană, dar delfinii au ajuns în mâinile Rusiei după invazia Crimeei, în 2014. Ucraina a cerut fără succes returnarea mamiferelor, iar RIA Novosti a scris că Moscova plănuia să extindă acest program.

„Specialiștii noștri au dezvoltat noi dispozitive care transformă detectarea sonarului subacvatic de către delfini a țintelor într-un semnal către monitorul operatorului. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru astfel de know-how, iar unele proiecte au trebuit să fie eliminate”, a declarat o sursă pentru agenția de presă rusă, mai scrie The Guardian cu referire la Hotnews.ro.

Doi ani mai târziu, Marina rusă și-a anunțat intenția de a cumpăra încă cinci delfini, lansând o licitație pentru un contract de 1,75 milioane de ruble (aproximativ 21.000 de dolari) pentru a livra delfini la baza de la Sevastopol până la sfârșitul verii. Nu este clar dacă delfinii despre care se crede că se află astăzi în Sevastopol sunt aceiași din acest contract.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *