CSI / RusiaRăzboiUcraina

Rușii au declanșat propria ofensivă în Donețk. Avertisment ISW: Armata rusă și-a învățat lecțiile pe frontul din Ucraina

Armata rusă a declanșat de câteva zile o ofensivă în regiunea Donețk, în apropiere de localitatea Adviivka. Modul în care militarii Moscovei își desfășoară în prezent acțiunile ofensive din zonă arată „capacitatea forțelor ruse de a învăța și a de aplica lecțiile tactice însușite pe frontul ucrainean”, se arată în cea mai recentă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) despre situația conflictului din Ucraina, scrie Digi24.ro.

Rușii au efectuat mai multe atacuri locale asupra localității Avdiivka începând cu 10 octombrie, în urma unor baraje „intense” de artilerie. Conform imaginilor geolocalizate și confirmate din surse deschise, rușii au obținut câștiguri teritoriale la sud-vest și nord-vest de Avdiivka.

La ofensivă au participat trei batalioane ruse, sprijinite de tancuri și vehicule blindate. Conform surselor ucrainene, cele trei batalioane ruse fac parte din trei brigăzi de infanterie motorizată ale Armatei 8 de Arme Combinate care, la rândul ei, face parte din Sectorul Militar Sud al Federației Ruse.

ISW apreciază drept „demn de notat” informațiile publicate de sursele media ruse care arată că forțele ruse folosesc cu succes tacticile de război electronic, focul de contrabaterie (țintirea directă a artileriei ucrainene), pregătirea de artilerie, recunoașterea aeriană și comunicarea între unitățile combatante.

În plus, majoritatea forțelor ruse care luptă acum în sectorul Avdiivka sunt alcătuite din elemente ale Corpului 1 Armată al Republicii Populare Donețk (DNR, format, practic, din unități/miliții pro-ruse – n.r.). Corpul 1 Armată DNR se află sub controlul Armatei 8 ruse.

Până în prezent, în acțiunile ofensive din Avdiivka participă doar forțe DNR și nu militari ruși din Corpul 8, conform ISW. Milițiile pro-ruse DNR sunt unități cu o structură de comandă „abuzivă”, disciplină precară și pregătire militară „minimă”, mai notează ISW.

Micile câștiguri teritoriale obținute de armata rusă pe frontul din Donețk sunt doar la nivel „tactic” și este puțin probabil ca acestea să se dezvolte în câștiguri la nivel strategic sau operațional, se arată în analiza ISW. Până acum, forțele ruse nu au reușit „încercuirea operațională” a localității Avdiivka, transformată într-o veritabilă fortăreață de trupele ucrainene. Cel mai probabil, atacurile ruse au scopul principal de a „fixa” în regiune cât mai mult trupe ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *