Opinii și Editoriale

Ruşii din capul moldovenilor

În societatea noastră avem a face cu un fel de specimene pe care e foarte greu să le categoriseşti la o anumită naţiune. Nu sunt nici ruşi, nici români. Îi urăsc pe români şi chiar dacă fac parte din acelaşi neam, nu le putem spune români nici în ruptul capului. Româna vorbită de aceştia (pe care ei o numesc moldovenească) reprezintă un fel de amestec din argoul rusesc de puşcăriaş şi graiul moldovenesc. Nu sunt ruşi, sunt moldoveni, însă tv-ul, vecinii, şoferii de taxi şi microbuze le-au creat impresia că sunt ruso-moldoveni. Fac politică în microbuz, învaţă istoria în baruri şi îşi educă copiii în beciuri. Vorbesc rusa stâlcit, cu un accent ciudat, însă preferă s-o vorbească aşa stâlcit chiar şi cu ceilalţi moldoveni. Le este ruşine de propria limbă (pe care n-o cunosc) şi urăsc propria istorie (pe care o cunosc doar din auzite şi văzute la tv). Ruşinea asta vine dintr-un complex de inferioritate, creat de propaganda rusească timp de decenii întregi. Am avut de a face cu multe persoane care mi se adresau într-o rusă hidoasă, stâlcită, şi continuau să vorbească în aceeaşi limbă chiar după ce le răspundeam în română. E grav când un om se intimidează de propria limbă. E şi mai grav când îşi refuză neamul şi istoria. Însă asta e, nu-i putem schimba cu nimic pe aceşti oameni, nici un adevăr n-o să-i facă să-şi schimbe modul de viaţă şi părerile eronate. Rusul zace implantat adânc în creierul şi inima lor, nu-l scoţi nici nu arcanul.

Pe acest fundal zilele trecute în capitala Rusiei a avut loc conferinţa „Moscova – a treia Romă”. Lingăii lui Putin şi promotorii creştinismului banditesc, academicieni, istorici, politologi, ideologi s-au adunat ca să ne vorbească despre putrefacţia occidentului şi renaşterea URSS-ului din cenuşă. Puteţi găsi pe Internet ce s-a discutat acolo, dacă rezistaţi. Eu nu am rezistat, doar m-am gândit că această conferinţă ar fi avut o denumire mai corectă dacă se intitula Moscova – Al III-lea Reich. Nazismul renaşte, şi renaşte pe teritoriile care au pierdut cei mai mulţi oameni luptând cu nazismul.

La ce să ne aşteptăm noi, cei care avem atâţia moldoveni bolnavi de maica Rusia? La ce să se aştepte celelalte popoare ex-sovietice, care au aceeaşi problemă? Cum vom scoate rusul din capul moldovenilor? Moldoveni care au uitat deportările, foametea, colectivizarea forţată şi înjosirea. În caz de un război, aceşti oameni vor începe să împuşte în fraţii lor, pentru că-i consideră duşmani şi fascişti. Am o veste proastă pentru voi, oamenii secolului XXI – Uniunea Sovietică nu s-a destrămat. Priviţi în jur, fiecare din voi are măcar un vecin sovietic, şi nu dă doamne să ajungem să vedem de ce sunt în stare. „Somnul raţiunii naşte monştri”, spunea cândva celebrul pictor Francisco de Goya. Somnul raţiunii naţionale va renaşte URSS-ul, vă asigur!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *