Externe

Ruşii din Letonia învaţă letona şi dau un test de limbă pentru a evita expulzarea din țară

Membrii comunităţii de ruşi din Letonia învaţă letona şi dau un test de limbă pentru a evita expulzarea din ţară. Aproximativ 20.000 de persoane din Letonia au paşaport rusesc scrie Mediafax.ro.

Războiul din Ucraina a afectat comunitatea de ruşi din Letonia. Înainte nu era o problemă ca persoanele să comunice în limba rusă, dar acum autorităţile le cer ruşilor să-şi dovedească loialitatea faţă de ţara în care trăiesc.

Criza s-a amplificat după campania electorală de anul trecut care a fost dominată de întrebări despre identitatea naţională şi de preocupări legate de securitate. Guvernul cere un test de limbă de la cei 20.000 de cetăţeni din ţară care deţin paşapoarte ruseşti, în majoritate femei şi persoane în vârstă.

Cetăţenii ruşi sub 75 de ani care nu trec testul până la sfârşitul anului vor avea la dispoziţie un termen rezonabil pentru a pleca, a declarat Dmitrijs Trofimovs, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne.

În cazul în care nu pleacă, aceştia s-ar putea confrunta cu o ”expulzare forţată”. După izbucnirea războiului din Ucraina, Letonia a interzis canalele de televiziune ruseşti, a distrus un monument sovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi se pregăteşte să elimine educaţia în limba rusă. Etnicii ruşi din Letonia reprezintă aproximativ un sfert din populaţia de 1,9 milioane de locuitori ai ţării baltice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *