Actualitate

Rușii din sud SUSȚINUȚI de Ambasada Rusiei SE OPUN reformei din EDUCAȚIE

Cei 76 de elevi de la gimnaziu au fost transferați anul trecut la liceul cu predare în limba română din localitate, la care au fost angajați și o parte dintre pedagogi. Deși noua formulă de finanțare per elev nu le-ar permite nici acoperirea cheltuielilor pentru salarii, profesorii insistă ca gimnaziul rus să fie redeschis.

Elevii de la fostul gimnaziu studiază în continuare în limba rusă, dar în cadrul liceului cu predare în limba română din localitate, ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”. Directoarea liceului, Eugenia Arpentin, spune că s-a renunțat la sala de lectură, la cea de sport și la alte câteva cabinete, pentru amenajarea sălilor de clasă pentru nou-veniții de la gimnaziul rus. Nemulțumiți de condițiile din liceu, pedagogii de la fostul gimnaziu au depus la începutul lunii iunie o solicitare la direcția raională de educație, să fie redeschisă școala.

Pe de altă parte, șefa direcției educație a raionului Ștefan Vodă, Raisa Burduja, susține că reorganizarea prin absorbție a gimnaziului rus este soluția optimă, în noile condiții de finanațare a școlilor. Banii care ar urma să fie alocați pentru cei 76 de elevi, câte aproximativ 6000 de lei anual pentru fiecare nu ar ajunge nici pentru salarii, nemavorbind de întreținere a clădirii sau a personalului auxiliar, spune Raisa Burduja.

Profesoara Natalia Rudenco a recunoscut că eforturile pedagogilor de a redeschide gimnaziul sunt susținute de comunitatea și ambasada rusă de la Chișinău.

Pe de altă parte, locuitorii satului sunt de părere că acest conflict este întreținut artificial de forțele rusești, întrucât cei mai mulți dintre elevii școlii ruse sunt vorbitori de română.

Conflictul rămâne deschis, pentru că deciziile consiliului raional privind reorganizarea prin absorbție a gimnaziului cu predare în limba rusă au fost anulate de judecătoria de la Ștefan Vodă. În vigoare a rămas doar prima hotărâre, care prevede trasferarea în cadrul liceului cu predare în română doar a claselor primare, elevii din clasele gimnaziale urmând să fie transportați la un liceu rus din Ștefan Vodă, cu care nu a fost de acord niciuna dintre părți.
 
Sursa: Radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *