Actualitate

Rușii distrug arhivele privind deportările din timpul Uniunii Sovietice. Putin a dat un ordin secret

Despre acest lucru l-a informat directorul Muzeului de Istorie al Gulagului, Roman Romanov, pe președintele Consiliului privind drepturile omului, Mihail Fedotov, potrivit tvrain.ru. Astfel, potrivit lui Roman Romanov, cei care au solicitat informații despre soarta rudelor sale care au avut de suferit în perioada sovietică au primit răspuns de la Ministerul rus al Afacerilor Interne că actele care conțin astfel de informații au fost distruse.

„În cazul în care deținutul murea în lagăre, datele sale personale erau transmise pentru a fi păstrate pe un termen nelimitat. Însă, dacă persoana era eliberată, atunci dosarul său era distrus, însă se păstra dosarul de arhivă unde erau indicate numele, prenumele, anul și data nașterii, informații despre faptul că deținutul a fost transferat în alte lagăre, precum și data la care a fost eliberat”, a precizat Romanov.

Despre distrugerea dosarelor a aflat și cercetătorul, Serghei Prudovski care a căutat în primăvara acestui an informații despre săteanul Fedor Ceazov, care a suferit în urma represaliilor regimului sovietic. Acesta a mai aflat de la reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Magadan, Mihail Sereghin, că o parte din aceste dosare au fost nimicite încă în 1955, în baza indicațiilor din acea perioadă. Sereghin a mai dezvălui că acum aceste dosare sunt distruse în urma unui ordin secret semnat pe 12 februarie 2014 de Biroul Federal de Securitate (FSB), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justieției, Procuratura Generală și alte instituții guvernamentale. În ordinul semnat se mai spune că dosarele pot fi păstrate până deținutul căruia îi aparține actul respectiv împlinește vârsta de 80 de ani.

Mihail Fedotova a declarat că păstrarea acestor dosare este absolut necesară pentru a contracara falsificarea istoriei. Menționăm că sute de mii de persoane au fost deportate din Basarabia și Bucovina de Nord în perioada Uniunii Sovietice.  

Sursa: radiochisinau.md

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.