CSI / RusiaExterne

Rușii i-au cerut mamei unui prizonier ucrainean 5 mii de euro ca să nu-l omoare: „Îmi trimit un filmuleț cu execuția”

Un voluntar ucrainean a fost capturat de ruși, după care l-au filmat și i-au expediat mamei lui imaginile și mesajul că îl vor ucide în 24 de ore, dacă nu primesc 5.000 de euro, scrie site-ul rus cenzurat de Kremlin Meduza.

În seara zilei de 24 aprilie, regizoarea Olga Novikova, directoarea Festivalului de Film de la Mariupol, a anunțat că fiul ei a fost luat prizonier și i se cerea o răscumpărare de cinci mii de euro. Răpitorii au contactat-o ​​prin contul de Facebook al fiului ei și i-au trimis un videoclip cu interogatoriul acestuia.

Ei au anunțat că îl vor ucide pe prizonier dacă nu primesc banii „până mâine”. Meduza a vorbit cu Olga Novikova.

„Da, cer o răscumpărare, iar dacă nu dau banii, promit să-l omoare și să-mi trimită un videoclip cu execuția. Cel mai important, nu există garanții că după ce le plătesc răscumpărarea, fiul meu va rămâne în viață. Răpitorii îl țin izolat și nu împreună cu ceilalți prizonieri de război. Cred că doar acum rușii fac bani. Doar au înființat o afacere. Și comanda lor probabil nu știe despre asta. Și am nevoie de publicitate ca să nu îndrăznească să-l împuște.”, a spus femeia.

„Avem nevoie de bani. Cinci mii de euro până mâine. Nu este treaba noastră. Dacă nu trimiteți, vă vom trimite noi un videoclip să vedeți cum vă ucidem fiul.”, i-a spus la telefon o voce de bărbat care nu s-a identificat.

Pentru acești bani, cei care l-au răpit promit să-l trimită la biroul comandantului [rus], unde, a spus vocea, „împreună cu toți ceilalți prizonieri, va lucra pentru binele Uniunii Sovietice”.

Mama tânărului capturat crede că cei care i-au răpit fiul sunt soldați ai trupelor din miliția Republicii Populare Donbas: „Cineva vorbea cu mine. Nu l-am putut face să se prezinte. El a luat inițiativa tot timpul și a strigat în telefon că îți vom ucide fiul dacă mai scoți măcar un cuvânt: ascultă condițiile noastre, asta-i tot. Vorbeau rusă, dar nu cu accent rusesc, ci așa cum ar putea vorbi oamenii din Donbass. În plus, conversația a fost despre cardul PrivatBank din Ucraina, unde trebuie să transfer banii.”

Femeia spune că ea a plecat din oraș pe 18 martie. A scos toată familia: bunici, noră, prieteni. Șapte dintre ei erau în mașină și au condus până la Zaporoje. Fiul ei, care e student în primul an la Politologie, în Mariupol, n-a vrut să plece.

În imaginile video difuzate cu el pe rețelele de socializare, tânărul spune: „Mă numesc Novikov Alexei Antonovici. Am fost capturat pe 23 aprilie la Mariupol. Sunt soldat în Brigada Teritorială 109 a Forțelor de Apărare din Regiunea Donețk.” Apoi e întrebat cum e tratat în detenție, răspunde că bine și că a fost ovit o singură dată.

Mama lui Alexei a mai spus că a început să strângă cei 5.000 de euro ceruți, făcând apel pe Facebook să fie ajutată.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *