Social

Rușii încearcă să falimenteze Moldova! Moldovagaz cere majorarea tariful la gaz cu 31%

Moldovagaz a emis o nouă solicitare către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora tariful la gazele naturale. Compania solicită o majorare a preţului pentru consumatorii finali cu 31,5%. Astfel, dacă noile preţuri vor fi acceptate de ANRE, atunci cetăţenii vor scoate din buzunar 27 lei şi 66 de bani pentru o mie de metri cubi.

Principalul factor invocat de furnizor este creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale din luna iunie a anului curent până în prezent.

„Solicitarea a fost făcută în strictă conformitate cu legea, o decizie pozitivă a autorității de reglementare va permite companiei să acopere integral costul achizițiilor de gaze și să asigure îndeplinirea obligațiilor contractuale față de furnizor”, se menționează în mesajul Moldovagaz.

Prețul de procurare a gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz” de la S.A.P. „Gazprom” s-a majorat de la 851 $/1000 m3 – achitat pentru volumul de gaze naturale consumate în luna iunie, până la 1459 $/1000 m3 – pentru gazele naturale consumate în luna august și 1883 $/1000 m3 pentru luna septembrie 2022.

Astfel, conform calculului prezentat, S.A. „Moldovagaz” solicită prețul reglementat pentru furnizarea gazelor naturale în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă de 27 665 lei/1000 m3, cu aplicarea de la data de 1 octombrie 2022.

Specialiștii din cadrul Agenției vor examina argumentele invocate de furnizor și vor reveni cu o decizie asupra proiectului în termeni proximi.

Șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban, anunța la 6 septembrie, că va cere Agenției Naționale pentru Reglementare în Eenergetică (ANRE) o nouă majorare a tarifului.

Potrivit prognozei celor de la Moldovagaz, tariful ar putea crește până la 29 de lei pentru consumatorii casnici.

Anterior, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna septembrie 2022 va constitui 1 882 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 428,28 de dolari mai mare decât cel din luna august, care a fost de 1485,5 de dolari.

În prezent, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la 4 august, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 22,99 lei pentru un metru cub.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *