CSI / Rusia

Rușii încep să resimtă tot mai mult sancțiunile occidentale. Cumpărătorii au opțiuni tot mai reduse pe rafturile magazinelor

Varietatea bunurilor aflate la vânzare pe rafturile magazinelor din Rusia a scăzut la aproape toate categoriile în această primăvară, arată un studiu desfășurat de compania de cercetare NielsenIQ, potrivit The Moscow Times și Euronews.

Consumatorii ruși se confruntă cu opțiuni din ce în ce mai limitate în materie de produse, pentru că sancțiunile occidentale impuse Moscovei și retragerea a peste 900 de companii străine din cauza războiului din Ucraina au întrerupt multe fluxuri de importuri.

„Acolo unde au existat opțiuni, nu vor mai exista opțiuni”, a declarat pentru BBC Rusia directorul general al firmei de cercetare de piață Infoline, Ivan Fediakov.

„Studiul desfășurat de compania de cercetare NielsenIQ arată că, între 21 martie și 1 mai, varietatea sortimentelor de produse alimentare, inclusiv uleiul de gătit, băuturile îmbuteliate și alimentele pentru copii, a scăzut între 6% și 22%”.

Articolele nealimentare, inclusiv produsele de curățenie și de îngrijire personală, au scăzut în varietate cu 14% până la 33%. Gama de detergenți de rufe, produsele de igienă personală (31,8%) și detergenții de spălat vase (31,2%) au înregistrat cea mai mare scădere a diversității, de 32,7%.

Diversitatea gamei de șampoane a scăzut cu mai mult de un sfert (25,5%), cea a pastelor de dinți cu 23,8%, iar cea a hârtiei igienice cu 13,9%.

În total, 155 de categorii de produse alimentare și nealimentare au fost scumpite în decursul a 12 săptămâni, mai arată datele raportate de NielsenIQ. Doar 12 categorii de produse au înregistrat o creștere a varietății sortimentelor în această perioadă.

Experții din industrie au subliniat faptul că consumatorii ruși nu se vor confrunta cu lipsuri, în ciuda faptului că pe rafturile magazinelor vor apărea mai puține mărci.

„[Dar] nivelul anterior de confort va deveni de neatins pentru consumatori”, a precizat Fediakov, pentru serviciul rusesc al BBC.

În luna mai, Rusia a permis importarea în țară a bunurilor de consum curent, precum și a marilor mărci de automobile, smartphone-uri, console de jocuri și piese de schimb, fără acordul celor care dețin proprietatea intelectuală a acestor produse, în încercarea de a ocoli sancțiunile occidentale.

Rusia a secretizat datele privind importurile și exporturile din luna aprilie, întrucât a anticipat o scădere a volumelor comerciale ca urmare a invaziei din Ucraina.

La finalul lunii mai, Financial Times scria că eforturile occidentale de pedepsire a Rusiei pentru invazia din Ucraina nu au schimbat foarte multe lucruri în viața de zi cu zi, până acum, dar presiunea începe deja să se simtă, în economie și în viața de zi cu zi a oamenilor.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. To the people of russia: ” Fight and Show your Opposition to your Fucking Shitty DICTATOR across your country, don’t just be Cowardly, Drunken Spectators. To putin: “GO TO HELL. AMEN.” 🖕 “Glory to Ukraine” -💛💙 ” Слава Україні ” ! 💛💙
    ———————————————————————————————
    Народу России: «Борись и показывай свою оппозицию своему гребаному дерьмовому ДИКТАТОРУ по всей стране, а не будь Трусливым, Пьяным Зрителем. Путину: «Иди К черту. АМИНЬ.” 🖕
    “Glory to Ukraine” -💛💙 ” Слава Україні ” ! 💛💙

    https://youtu.be/TONvyvjQNnM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *