ActualitateExterne

Rușii intră tot mai adânc în Ucraina

Trupele rusești demonstrează progrese tactice în regiunile Harkov, Luhansk, Donețk și Herson. Cu toate acestea, ritmul operațiunilor ofensive ale Federației Ruse în nordul regiunii Kharkiv pare să fi încetinit în ultima zi, se arată într-un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de presa ucraineană.

Estul Ucrainei. Operațiunea nr. 1 – regiunea Harkov

Trupele rusești au continuat o avansare tactică minoră în direcția Liptsi. Imaginile de geolocalizare publicate la 13 mai arată că trupele rusești au avansat spre sud până la intersecția dintre Skhilna Dorogi și Chervyn Lane în estul Lukyantse.

Surse rusești au afirmat că ocupanții au capturat în totalitate Lukyantsi și că operează în câmpurile de la sud-est de Lukyantsi, însă ISW nu a observat încă o confirmare vizuală că forțele rusești operează în sudul Lukyantsi sau la sud-est de localitate.

De asemenea, trupele rusești și-au continuat ofensiva tactică în Vovchansk și în jurul acestuia. Imaginile de geolocalizare publicate la 14 mai arată că trupele rusești au avansat de-a lungul străzii Slobozhanska, în nord-vestul orașului Vovchansk. Imagini suplimentare de geolocalizare publicate la 14 mai arată că rușii au avansat în nord-estul Vovchanskului, în zona străzii Zarichna. Imaginile de geolocalizare publicate la 14 mai confirmă, de asemenea, că trupele rusești au avansat în centrul localității Bugruvatka (la sud-vest de Vovchansk) și în pădurile de la nord de Bugruvatka.

Cu toate acestea, notează Institutul, ritmul operațiunilor ofensive ale Federației Ruse în nordul regiunii Harkov pare să fi încetinit în ultimele 24 de ore . De asemenea, experții își confirmă evaluarea anterioară potrivit căreia forțele rusești preferă crearea unei “zone tampon” în locul unei penetrări mai profunde în regiunea Harkov.

content-image

Operațiunea nr. 2 – regiunea Luhansk

Imaginile de geolocalizare publicate la 14 mai arată că trupele rusești au avansat recent ușor spre sud-est de Stelmakhivka (la nord-vest de Svatovo).

content-image

content-image

Operațiunea nr. 3 – regiunea Donețk

La 14 mai, trupele rusești au continuat atacurile terestre la est de Siversk (la nord-est de Bakhmut), lângă Verkhnokamyansk; la sud-est de Siversk, lângă Ivano-Darivka și Spirny; și la sud de Siversk, lângă Rozdolivka și Viimka.

Rușii au avansat recent ușor spre nord-est și est de Chasovoy Yar. Imaginile de geolocalizare publicate la 12 și 13 mai arată că trupele rusești au avansat ușor la periferia estică a orașului Kalynyvka (la nord-est de Chasovoy Yar) și în cartierul Kanal (la extremitatea estică a Chasovoy Yar).

content-image

Recent, forțele rusești au avansat ușor la vest de Avdiivka și au continuat atacurile terestre în zonă la 14 mai. Imaginile de geolocalizare publicate la 14 mai arată că trupele rusești au avansat la sud de Umansky (la vest de Avdiivka).

content-image

La 14 mai, trupele rusești au avansat ușor la vest de Donețk. Bloggerii din presa rusă au afirmat că invadatorii au continuat să avanseze ușor în Krasnohorivka (la vest de Donețk). Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că forțele rusești au obținut un succes marginal nespecificat în direcția Kurakhiv (la vest de Donețk).

content-image

La 14 mai, trupele rusești și-au continuat atacurile terestre în apropiere de granița dintre regiunile Donețk și Zaporizhzhia, în apropiere de Staromayorsky și Urozhany.

“Axa de Sud”

Se raportează că, la 14 mai, trupele rusești și-au continuat ofensiva în vestul regiunii Zaporizhzhia, dar nu au fost confirmate schimbări pe linia frontului.

Rușii și-au continuat asaltul în apropiere de Robotyny din direcția Novoprokopivka (la sud de Robotyny).

Trupele rusești au avansat recent ușor în Krynyk, pe fondul luptelor poziționale în curs de desfășurare pe malul estic (stâng) al regiunii Kherson. Imaginile de geolocalizare publicate la 13 mai arată că trupele rusești au avansat ușor până la secțiunea străzii Ostap Vyshny din Krynk.

Reamintim că, la 14 mai, șeful Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor, Kyryll Budanov, a anunțat, în cadrul unei emisiuni televizate, că în seara zilei de 13 mai s-a conturat o tendință de stabilizare în direcția Kharkiv, “inamicul este deja blocat la acele linii pe care ar putea intra”.

În seara zilei de 14 mai, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei s-au deplasat pe poziții mai avantajoase în anumite zone din districtele Lukyantsiv și Vovchansk din regiunea Harkov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *