Actualitate

Rușii își rafinează petrolul în India și-l vând în SUA

Rusia intră în cel de-al treilea an de război în Ucraina cu o sumă fără precedent de bani în visteria guvernului, susținută de vânzări record de țiței în valoare de 37 de miliarde de dolari către India anul trecut, potrivit unei noi analize, care concluzionează că o parte din țiței a fost rafinată de India și apoi exportată în Statele Unite sub formă de produse petroliere în valoare de peste 1 miliard de dolari, relatează CNN.

Acest flux de plăți, în cele din urmă în beneficiul Moscovei, provine din faptul că India și-a mărit achizițiile de țiței rusesc de peste 13 ori față de înainte de război, potrivit analizei realizate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), împărtășită în exclusivitate cu CNN. Aceasta echivalează cu intervenția partenerului strategic al SUA, New Delhi, pentru a înlocui achizițiile de țiței ale cumpărătorilor occidentali, reduse de sancțiunile impuse de invazia Rusiei în Ucraina, se arată în analiză.

În timp ce vânzările de țiței rusesc către India nu fac obiectul sancțiunilor și sunt pe deplin legitime, o examinare a rutelor de transport maritim de către experți sugerează că acest volum uriaș de transporturi ar putea implica așa-numita „flotă din umbră” de petroliere pentru țiței, creată special de Moscova pentru a încerca să mascheze cu cine și cum face comerț și pentru a maximiza profiturile Kremlinului. (B.T.I.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Doar se stie asta. China este principalul beneficiar al petrolului rusesc. Nu este exclus sa cumpere de la indieni si Japonia sau Coreea. Pana la urma e o sursa suplinentare de aprovizionare mai aproape de tarile din Golf sau Arabia Saudita care sunt afectate se acest shunt si de faptul ca pretul ar fi mai ridicat daca nu ar fi oferta asta indiana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *