CSI / RusiaExterneRăzboi

Rușii susțin că armata ucraineană ar fi încercat să recucerească centrala nucleară Zaporojie. „Bătălia a durat cel puțin între trei ore”

Rusia susţine că forţele armate ucrainene ar fi încercat să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie, controlată de ocupanții ruși, în sudul Ucrainei, dar încercarea acestora ar fi fost respinsă după mai multe ore de lupte, a relatat miercuri agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters și Agerpres.

Miercuri, forțele armate ale Ucrainei au încercat să efectueze o debarcare cu peste 30 de vedete în apropiere de oraşul ucrainean Energodar cu scopul de a recuceri centrala nucleară Zaporojie, într-un atac ce a fost respins de ruși, a declarat Vladimir Rogov, membru al administraţiei militare instalate de Rusia în regiunea Zaporojie.

„După ce au bombardat oraşul, a fost lansată o tentativă de desant, inclusiv o tentativă de capturare a centralei nucleare Zaporojie. Bătălia a durat mai multe ore, cel puţin între trei ore şi trei ore şi jumătate”, îl citează RIA Novosti pe Rogov, care este şi lider al mişcării „Împreună cu Rusia”.

Potrivit lui Rogov, marţi seara, „din partea de sud a oraşului Zaporojie (centrul administrativ al regiunii omonime, aflat sub controlul ucrainenilor) şi din alte direcţii a pornit un grup mare de ambarcaţiuni de desant, pline cu trupele speciale”.

Autorităţile proruse din Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, au denunţat miercuri că armata ucraineană a atacat cu rachete americane HIMARS sediul administraţiei locale, un pod de acces în oraş şi un transformator.

Şeful administraţiei oraşului, Aleksandr Volga, a declarat că atacul a lăsat în întuneric Energodar.

În schimb, agenţia de presă Unian a transmis, citând un responsabil ucrainean, că oraşul Energodar a fost bombardat în cursul nopţii şi miercuri dimineaţă de trupele ruse, ceea ce a dus la întreruperea parţială a alimentării cu apă şi curent a locuitorilor de aici.

„În cursul nopţii, Energodar a fost din nou bombardat. Oraşul este parţial fără electricitate şi apă. Tirurile au vizat la început zona industrială, iar spre miezul nopţii bombardamentele s-au extins asupra oraşului propriu-zis şi continuau şi miercuri dimineaţă. Avem informaţii despre pagube provocate la un transformator, precum şi clădirea comitetului executiv al consiliului municipal”, a indicat pe canalul său de Telegram primarul ucrainean în exil al Energodar, Dmitri Orlov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *