Externe

Rușii vor să scoată civilii din orașul-port Mariupol la marș pe 9 mai

În Mariupolul asediat și bombardat de ruși, oamenii vor fi scoși la marș de 9 mai, potrivit presei apropiate Kremlinului. TASS informează că membra consiliului local, Victoria Kolacheva, a anunțat despre organizarea evenimentului.

„Se va desfășura cu siguranță. Locuitorii din Mariupol așteaptă. Cred că este cel mai important și mai patriotic eveniment, care trebuie să se desfășoare în acest an pe 9 mai”, susține oficiala.

Deocamdată, informația a fost publicată doar de presa subordonată Moscovei. Autoritățile din țara vecină nu au comentat deocamdată situația.

Precizăm că Mariupolul se află de mai bine de o lună în asediu. Orașul port a devenit epicentrul luptelor, iar Kievul susține că Moscova ar vrea să ocupe până pe 9 mai regiunile Lugansk și Donețk în întregime, pentru a-și asigura coridor spre Crimeea.

Potrivit autorităților constituționale ucrainene, Mariupolul practic a rămas izolat și nu mai are apeduct, canalizare, sisteme de comunicați și gazificare eficiente. În zonă funcționează crematorii mobile, pentru a incinera cadavrele, iar numărul civililor uciși ar depăși 20.000.

Rușii ar impune localnicii să poarte panglici albe și să dețină permise speciale când se află pe străzi. Anterior, administrația locală mai informa că la marginile localității sunt amplasate lagăre de filtrare, iar cei se predau ajung acolo.

Sursa: Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *