Moldova

Ruşinică: Premierul nu ştia!!! Dar ce ştie premierul???

Poate din dorinţa de a lustrui imaginea şefului de partid, care a venit de la Moscova să ne informeze că… a discutat cu Vladimir Putin şi Alexei Miller (şeful Gazprom) şi că negocierile… au fost blocate!!! Şi, deoarece au fost blocate, premierul nu mai este interesat să conducă discuţiile din postura de negociator-şef şi retransmite atribuţiile Ministerului Economiei.

Dar să vedem declaraţia (descifrarea de pe europalibera.org):

Domnule Furdui, dar dacă ne amintim de o întrevedere pe care premierul Vlad Filat a avut-o cu premierul rus Vladimir Putin, bănuiesc că acolo trebuia să se discute despre acest lucru. (despre aderarea Moldovei la pachetele 2 şi 3 ale Tratatului energetic al UE. Nota autorului)

Simion Furdui: ,,Eu vreau să vă spun cu certitudine că premierul încă nu ştia că Republica Moldova este membră a Comunităţii europene energetice. Fiindcă cu părere de rău nu a fost informat nici el, fiindcă ar fi fost o altă discuţie.”

Ce??? Să mori de râs, nu alta. Adică, cum? Premierul – principalul responsabil de crearea şi gestionarea politicilor economice din această ţară – nu ştie care sunt politicile şi strategiile energetice ale ţării. Or, despre acest tratat nu se discută de ieri, de azi. Şi, apoi, premierul este, cred, prima persoană informată despre aderarea Moldovei la Comunitatea Energetică Europeană. Sau cum să înţelegem?! Că premierul nu ştie ce se face în propria curte? În acest caz, putem să vorbim de incompetenţă, domnule Furdui. Iar incompetenţa se sancţionează şi se sancţionează dur – uneori cu vot de neîncredere pentru Executiv. Şi, deoarece premierul nu ştia, am ajuns într-o situaţie nasoală în relaţiile cu Gazprom, fiind pe punctul de a pierde multe. Mai mult decât atât – acum suntem şi şantajabili.

Din acest interviu eu mai înţeleg că Guvernul nostru este absolut lipsit de perspectivă, de capacitatea de a anticipa şi de a preveni unele lucruri. Nu are strategie şi plăteşte pentru … prostie. Şi, din prostia noastră acum, şantajaţi de Gazprom, riscăm să pierdem în totalitate reţelele magistrale de transport a gazelor spre Europa. Gazprom nu este interesat, este chiar duşmanul Comunităţii energetice europene, dar a ştiut să tacă atunci când Moldova a aderat, iar acum ne stoarce. Şi Guvernul a tăcut şi nu a informat Gazprom, numai că tăcerea noastră (poate cineva din Guvern credea că suntem şmecheri) a fost una neinspirată. Trebuia să vorbim şi cu Gazprom unde aderăm – fiindcă este principalul partener energetic. Cu partenerii, insa – indiferent dacă ne sunt sau nu simpatici– se discută. Şi din discuţii poţi să obţii mai multe decât crezi. Acum să plătim noi – ceteţăenii – pentru prostia Guvernului!!! Şi să nu uităm că Gazprom este mult mai mult decât un partener. El este, în majoritatea cazurilor, o armă de distrugere (aproape în masă). Să o ţinem aşa, că o ţinem bine!!!

Autor: Anatol Câşlaru 

http://vox.publika.md/politica/rusinica-premirul-nu-stia-da-ce-stie-premierul-131071.html

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *