Actualitate

S-a aflat din ce motive a scăzut numărul de studenți în universități. Situația este CRITICĂ

În opinia acestuia, această reducere este cauzată de două grupuri de factori. În primul rând, este vorba de factorii negativi, care au contribuit cu 2/3 la reducerea numărului de studenți sau cu circa 42-45 mii persoane. Aici expertul include evoluțiile demografice, scăderea natalității, migrația. Acești factori au dus la acea că numărul de copii în ultimii 10-12 ani s-a redus cu peste 130 mii persoane, respectiv, lipsa de copii a generat lipsa de studenți.

În cadrul celui de-al doilea grup, autorul analizei vorbește despre factorii pozitivi, care au contribuit cu 1/3 la reducerea numărului de studenți sau cu 20-23 mii persoane. Chiar dacă datorită acestor factori numărul de studenți s-a redus esențial, ei sunt considerați pozitivi, fiind vorba de îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat și trecerea la învățământul universitar pe două nivele.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, îmbunătățirea procesului de examinare la bacalaureat a redus cu circa cinci mii numărul de studenți în universități. Universitățile care erau în goana după contracte au eliminat orice filtru de admitere și la universitate erau primiți absolut toți. Rata de admitere se apropia de 100%, cea ce este alogic. Anume bacalaureatul a devenit un filtru, care a substituit lipsa de selecție din universități. Interesant este faptul că elevii cu BAC în proporție de 80-95% merg la facultate. Deci, BAC-ul a devenit un fel de examen de admitere la universitate, conchide autorul.

Trecerea la sistemul universitar pe două trepte, spune expertul, a rezolvat o altă problemă a învățământului superior, și anume rata de promovare. În dorința de a nu pierde contractele de studii s-a ajuns la absurd, rata de promovare a studenților se apropia de 100% indiferent de faptul dacă studentul există sau nu. Cea ce a transformat învățământul superior într-o grădină de creștere a diplomelor. Implementarea educației universitare în două trepte a devenit un alt filtru, prin care are loc o selecție a studenților. Astfel, doar 30-40% din studenții care finalizează primul ciclu de studii se decid să continue și ciclul doi.

Veaceslav Ioniță este de părere că factorii pozitivi au creat două filtre administrative, prin care sunt excluși până la 23 mii de studenți. Aceste filtre înlocuiesc lipsa totală de filtre de selecție din universități. Dacă nu existau aceste două filtre, puteam spune că învățământul universitar din Moldova a murit, afirmă expertul. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *