Actualitate

S-a dat start înscrierii copiilor în clasa întâi

Conform metodologiei de înscriere a copiilor în clasa întâi pentru anul de studii 2016-2017, părinţii trebuie să prezinte un raport despre dezvoltarea copilului, care urmează a fi întocmit de către instituţia preşcolară. Acesta trebuie să conţină informaţii despre dezvoltarea fizică, socio-emoţională, cognitivă, a limbajului şi comunicării copilului. Tot în acest document, vor fi scrise şi informaţii despre dezvoltarea capacităţilor şi atitudinilor de învăţare a acestuia la finele grupei pregătitoare. La fel, părinţii trebuie să prezinte şi buletinul său de identitate, certificatul de naştere al copilului, fişa medicală a acestuia, precum şi două fotografii ale copilului.

Copiii care încă nu au împlinit vârsta de şapte ani, pot fi înscrişi la şcoală în baza cererii părinţilor şi în baza unei decizii a specialiştilor din Comisia de şcolarizare, care vor evalua maturitatea şcolară şi psihosomatică a copilului. Părinţii care vor să-şi înscrie copiii într-o instituţie de învăţământ din alt district sau localitate decât din cele din care provin, doar pe locurile rămase libere, după înscrierea copiilor din districtul şcolar stabilit pentru instituţia de învăţământ.

Înscrierea copiilor în clasa întâi se desfăşoară în două etape succesive. Prima etapă, care va avea loc în perioada 1 aprilie-21 iunie, este pentru înscrierea copiilor din districtul şcolar stabilit pentru instituţia de învăţământ. A doua etapă se referă la înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care provin din alte districte decât cel în care este situat instituţia de învăţământ, precum şi pentru copiii care nu au reuşit să se prezinte în prima etapă.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, pentru anul de studii 2015-2016 s-a planificat înscrierea în clasa întâi a circa 34 800 de copii, iar numărul total de elevi înscrişi pentru a merge prima dată la şcoală a constituit circa 35 200. Totodată, peste şase mii de copii cu vârsta cuprinsă între 6 ani şi 6,8 ani au solicitat determinarea gradului de maturitate şcolară. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *