Spectacole

S-a încheiat Festivalul „Maria Bieșu” 2012

Pentru prima dată festivalul s-a desfășurat fără participarea celebrei cântărețe de operă, care s-a stins din viață, după o boală incurabilă, în acest an.

La Gala laureaților, care a închis festiv ediția din acest an a manifestării, a participat prim-ministrul Vlad Filat. Potrivit unui comunicat de presă, marele dirijor Alexandru Samoilă, președintele juriului Concursului Internațional „Maria Bieșu”, a adus sincere mulțumiri Executivului pentru sprijinul acordat pentru desfășurarea celei de-a XX-a ediții a festivalului-concurs, astfel încât evenimentul s-a desfășurat în timp oportun și la un nivel foarte înalt.

În cuvântul său de răspuns, premierul a ținut să aprecieze valoarea înaltă a festivalului, subliniind faptul că desfășurarea acestuia se datorează primadonei Opere Naționale Maria Bieșu.

„S-au spus foarte multe cuvinte frumoase, dar acestea niciodată nu vor fi suficiente pentru a acoperi talentul și valoarea celei care va fi întotdeauna în sufletele noastre”, a declarat Vlad Filat.

Premierul i-a felicitat pe învingătorii concursului, dorindu-le mult succes în continuare. Totodată, el a mulțumit membrilor juriului pentru faptul că au îndeplinit o sarcină deloc ușoară, dar și celor care au cunoscut-o pe Maria Bieșu, prietenilor ei, care au venit de pretutindeni la acest festival.

Vlad Filat a mai subliniat faptul că organizarea unor astfel de evenimente sunt importante pentru Republica Moldova şi a exprimat speranţa că asemenea concursuri vor servi drept o platformă şi pe viitor pentru multe talente, care vor avea posibilitatea să-şi dezvăluie capacităţile artistice.
„Trebuie să ne concentrăm pentru ca talentul, valoarea şi cultura să fie întotdeauna în viaţa noastră", a mai spus Vlad Filat.

În posesia Premiului I, în valoare de 10 mii de euro, au intrat Igor Țurcanu din R. Moldova și Azamat Jeltîrguzov din Kazahstan. Marele Premiu, în valoare de 15 mii de euro, și trofeul festivalului le-a luat Mariana Bulicanu din R. Moldova.

După ceremonia de decernare a premiilor, laureaţii concursului au evoluat în concertul de gală. Amintim că pentru desfășurarea festivalului au fost alocaţi 1 milion 637 de mii de lei (peste 100 de mii de euro), iar pentru organizarea concursului s-au alocat 40 de mii de euro.
Festivalul s-a desfășurat în perioada 6-15 septembrie și a coincis cu cea de-a 50-a aniversare a Teatrului de Operă și Balet.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *