Economie

S-a scumpit energia electrică. Vor urma și alte măriri de prețuri?

Tariful pentru consumatorii deserviţi de Gas Natural Fenosa va fi de 1,58 de lei pentru pentru un Kwh, faţă de 1,48 de lei până acum, majorarea fiind 6,8%. Este vorba de consumatorii casnici care sunt alimentaţi cu energie electrică de la reţelele de până 0,4 Kv. Consumatorii asiguraţi cu energie electrică de la reţelele de tensiune de 6 -10 Kv, este vorba de agenţi economici de dimensiune medie, şcoli şi alte instituţii, vor plăti 1,40 lei pentru un Kwh, faţă de 1,34 de lei în prezent. Agenţii economici mai mari, care sunt alimentaţi cu energie din reţelele de 35 -110 Kv, vor plăti 1,17 lei pentru un Kwh, faţă de 1,07 lei în prezent.

Noile tarife pentru consumatorii casnici deserviţi de RED Nord vor fi de 1,71 lei Kwh (reţele 0,4 Kv) şi 1,57 de lei Kwh (reţele 6 -10 Kv), majorarea fiind de 8%.

Tariful pentru consumatorii RED Nord Vest, alimentaţi din reţelele de până la 0,4 Kv a fost majorat până la 1,73 lei pentru un Kwh, iar pentru cei alimentaţi din reţelele 6 -10 Kv până la 1,57 lei Kwh, faţă de 1,45 lei în prezent. Agenţii economici alimentaţi din reţelele de tensiune înaltă, de 35 – 110 Kv, vor plăti ca în prezent 1,20 de lei Kwh.

Iniţial întreprinderile de distribuţie au solicitat o majorare a tarifelor de 9 – 12%.

ANRE a satisfăcut parţial şi solicitarea întreprinderii de stat "Moldelectrica"; de majorare a tarifului de transport. Iniţial "Moldelectrica" a solicitat un tarif de 10,34 bani pentru un Kwh, faţă de 6,76 bani în prezent. ANRE a acceptat un tarif de 8,02 bani pentru un Kwh, fără TVA.

La modificarea tarifelor pentru consumatorii finali a dus majorarea preţurilor la energia electrică procurată din Ucraina şi de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, cu 13,2%. Un alt factor sunt tarifele de procurare a energiei electrice de la producătorii locali, care au crescut cu 22%, dar şi ridicarea cu 19% a tarifului pentru transportul energiei electrice. Alţi factori care au influenţat noile tarife sunt aprecierea valutei naţionale faţă de dolar, rata medie de schimb inclusă în tariful în vigoare până la 11,86 de lei pentru un dolar, rata prognozată pentru anul 2012.

Comentați: Credeți că scumpirea prețului la electricitate va duce la majorarea prețului și la alte produse sau servicii?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *