Constantin TănaseMedia

S-au împlinit 73 de ani de la nașterea ziaristului și scriitorului Constantin Tănase

Ziaristul și scriitorul Constantin Tănase, fondatorul ziarului TIMPUL, ar fi împlinit astăzi, 24 iunie, 73 de ani.

S-a născut în 1949, în comuna Nemțeni, Hâncești. Și-a făcut studiile la Facultatea de Litere a Universității „Ion Creangă” din Chișinău, pe care a absolvit-o cu mențiune.

A activat în calitate de profesor, director de studii. Și-a făcut doctoratul la Academia de Științe a Moldovei și a susținut teza de doctor în filologie. În 1988-1990 activează ca secretar științific al Comisiei de terminologie de pe lângă ASM. În 1991-1993 este deputat în primul Parlament al R. Moldova, iar în 1994-1996 – în calitate de director al Centrului național de terminologie – inițiază și realizează un vast program de editare a dicționarelor de terminologie și punere în circulație în limba română a documentației oficiale, actelor de identitate etc.

În 1996 este consilier al Președintelui R. Moldova Mircea Snegur, iar în 1997-2001 – redactor-șef adjunct, redactor-șef și director al ziarului FLUX. În septembrie 2001, împreună cu un grup de colegi cu care au activat la „FLUX”, lansează Cotidianul Național Independent TIMPUL. A editat volumele de publicistică „Ochiul lui Esop” (2000), „Patria vuindă” (2001), „Hoții de mituri” (2004), „Blestemul de a fi” (2009) și „Groapa cu lei” (2014).

Pe 15 mai 2014, la lansarea volumului „Groapa cu lei”, regretatul ziarist și scriitor Constantin Tănase afirma următoarele: „Am scris această carte dintr-un sentiment patriotic. Ea poate deveni un document pentru cei care vor scrie istoria Republicii Moldova din primele decenii după declararea Independenței în 1991”.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Constantin Tănase a fost distins cu medaliile „Meritul Civic” și „Mihai Eminescu”, precum și cu „Ordinul Republicii”. În 2004 este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor, iar în 2014 – cu Ordinul Național al României „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer. Este laureat al Premiului Național al R. Moldova. Constantin Tănase s-a stins din viață după o boală incurabilă la 30 octombrie 2014, la vârsta de 65 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *