Eveniment

S.O.S pentru presa scrisă. „Poșta Moldovei” impune noi tarife publicațiilor periodice

Editorii publicaţiilor periodice anunţat că redacţiile sunt obligate să ambaleze separat tirajele pentru fiecare centru de poştă din ţară, instituind de fapt un tarif suplimentar. Mai mult decât atât, contractele propuse de Poșta Moldovei pentru anul 2015 sunt elaborate unilateral și conțin tarife noi nejustificate. 

Asociaţia Presei Independente (API) şi editorii publicaţiilor periodice declară că o eventuală majorare a tarifelor actuale sau introducerea unor tarife suplimentare este inacceptabilă şi va avea consecinţe economice grave pentru redacţiile publicaţiilor periodice şi, implicit, va afecta dreptul constituţional al cetăţenilor la informaţie.

Editorii publicaţiilor periodice refuză să semneze contractele privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul în forma propusă de Î.S. “Poşta Moldovei”, deoarece aceste contracte nu au fost negociate cu editorii şi conţin clauze abuzive. Editorii publicațiilor periodice cre prelungirea perioadei de acţiune a contractelor în vigoare până la definitivarea negocierilor dintre editori şi Î.S. “Poşta Moldovei” privind un contract nou care ar ţine cont de interesele şi necesităţile ambelor părţi.

De asemenea, editorii publicaţiilor periodice:

– cer Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova să recunoască importanţa socială a presei periodice pentru asigurarea dreptului constituţional la informare al cetăţenilor şi să elaboreze politici publice de susţinere a distribuţiei ziarelor şi revistelor;

– cer Guvernului Republicii Moldova să oblige Î.S. “Poşta Moldovei” să se ocupe de abonarea şi vânzarea cu amănuntul a ediţiilor periodice în baza contractelor în vigoare la momentul actual până la elaborarea unui model nou de contract;

– cer Î.S. “Poşta Moldovei” constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui model nou de contract privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul şi îşi declară disponibilitatea de a delega câţiva editori în acest grup;

– cer efectuarea unei expertize juridice independente a contractului privind distribuirea ediţiilor periodice prin abonare şi vânzarea cu amănuntul, propus de Î.S. “Poşta Moldovei”;

– semnalează incompetenţa conducerii actuale a Î.S. “Poşta Moldovei” şi nedorinţa acesteia de a negocia cu editorii publicaţiilor periodice în probleme vitale pentru ziarele şi revistele din Moldova.

 Ludmila Furculiță, directorul comercial al „Exclusiv Media SRL”, editorul ziarului Argumenty i Fakty, Moldova:

În final va avea de suferit cititorul nostru, oamenii de rând. Noi, toți editorii, vom fi nevoiți să ridicăm prețul la ziare. Dorim ca Poșta Moldovei să vină în întâmpinarea noastră și să organizeze o întrunire cu toți editorii ca să putem negocia contractul pe care ni l-au dat pentru anul 2015 și să putem discuta pe fiecare punct. Aici nu e vorba doar de tarif suplimentar la împachetarea ziarelor. În afară de această, redacția trebuie să adune singură comenzile, ceea ce este imposibil de făcut. Noi financiar nu vom putea exista.

Svetlana Suhanova, director general al companiei „Media Invest”, editorul ziarului „Komsmolskaia Pravda” din Moldova:

Scopul nostru principal este să protejăm cititorii noștri. Numai un om care citește poate să aibă viitor. Se face totul ca oamenii să nu mai citească. Noi nu putem să acceptăm așa ceva. Noi considerăm că majorarea tarifelor se va reflecta asupra întregii ramuri. Dacă unele ziare vor reuși să suporte așa ceva datorită publicității și altor resurse, alte ziare pur și simplu se vor închide, ceea ce va afecta întreagă industrie a publicațiilor, pentru că pe urmă se vor închide tipografiile, centrele de distribuție. Noi toți vrem să ne dezvoltăm, dar haideți să căutăm alte metode de ne majora veniturile”.
 
Radu Stamati, directorul pentru dezvoltare Moldpresa:

Scopul redacției nu este a scrie ceva, dar a aduce informația la cititor. Fără difuzare își pierde sensul lucrul redacției. Directorul PM a venit la întrunire și a declarat că PM ca instituție de stat nu este obligată să se ocupe cu presa, adică în mod voluntarist el poate să-și schimbe tarifele înainte de expirarea contractelor, el poate să renunțe la distribuția presei. Cum supraviețuiesc editorii știu numai ei, iar acum li se mai ia posibilitatea de a avea acces la cititor. Eu tare aș vrea ca statul nostru să se pronunțe: are nevoie de presă sau nu.

Vasile Profir, director comercial al revistei economice „Logos-Press”

Campania de abonare pentru anul 2015 se pornește pe un fon de emoții. Poșta Moldovei a elaborat niște tarife exagerate și asta e încă puțin spus. Ele nu au dreptul să existe. De pildă, pentru a oferi o informație privind numărul de abonamente perfectate de fiecare oficiu poștal, editorul trebuie să achite 600 lei; informații privind abonații la edițiile periodice-750 lei, informații care conține mai mult de 301 abonați costă 900 lei și plus un leu pentru fiecare nume următor. Noi cerem ca să se includă parlamentul și guvernul pentru a stopa aceste abuzuri.

Nicolae Josa, directorul revistei Acasă

Contractul care ni l-a propus Poșta Moldovei pentru anul 2015 este abuziv, neprofesionist și alogic și cerem să se implice Guvernul în această problemă.

Victor Moșneag, Ziarul de Gardă

Sperăm să nu fie o acțiune politică. Dar noi știm că Poșta Moldovei a fost partajată politic la fel ca alte instituții din Republica Moldova. Prin urmare poate fi o acțiune politică îndreptată împotriva celor câteva ziare independente care au mai rămas în Republica Moldova. Dacă ziarele care au în spate oameni de afaceri sau oligarhi o să reziste acestor tarife, ziarele care nu au asemenea oameni în spate vor rezista cu greu.

Precizăm că pe 5 septembrie, întreprindere PM a expediat în adresa tuturor redacțiilor, publicațiilor periodice, ziare și reviste o scrisoare prin care a anunțat că începând cu 1 octombrie publicațiile periodice să fie să fie predate la PM, ambalate separat pe fiecare centru de poștă. În urma protestelor editorilor, PM a amânat aplicarea noului tarif până la 1 ianuarie, ceea ce nu soluționează nicidecum noua situație.

Timpul.md (I.M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *