Bună Dimineața

Să-i lăsăm pe ruși fără vin moldovenesc

Pentru a pune presiune asupra autorităților de la Chișinău, unii oficiali ruși au făcut diferite declarații provocatoare, iar alții lansează mai multe amenințări. Ieri, reprezentanții inspecţiei sanitare ruse au adoptat decizia de stoparea deplină a livrărilor de băuturi alcoolice moldoveneşti în Federaţia Rusă.

E inadmisibil ca interesele obscure ale altui stat să întoarcă țara noastră de pe drumul european, pe care a pășit recent. Până la urmă, cei afectați vor fi milioanele de ruși, care sunt consumatori fideli de vin moldovenesc. Iar vinificatorii moldoveni vor avea un motiv în plus ca să se orienteze către piața europeană.

Cel mai curios este faptul că anume în această perioadă tensionată testele de laborator au arătat că opt loturi de producţie alcoolică, inclusiv două loturi de vin şi şase de divin, nu corespund cerinţelor de inofensivitate. Dintr-odată vinul moldovenesc a devenit periculos?!

Într-un comunicat al serviciului sanitar rus se spune că în loturile respective a fost depistat un conţinut sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează rinichii şi ficatul. Nu este exclus că păcătuiesc și producătorii de la noi, dar nici sanepidul rus nu pare mai „curățel”. Se observă o situație asemănătoare celei din 2006, când într-un final, Rusia a impus embargo pentru vinul moldovenesc.

Vinificatorii au început să se orienteze către piața europeană și cu „puțin ajutor” din partea Rusiei, întreaga producție de vin moldovenesc se va regăsi în curând doar pe rafturile magazinelor europene. Acum răbdare, moldoveni, doar răbdare și perseverență, Summit-ul de la Vilnius este tot mai aproape.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *