Economie

Să mai sperăm la ieftinirea gazului? ANRE susține că nu există premise favorabile scăderii prețului

Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) anunță că deocamdată nu există premise favorabile pentru scăderea prețului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Anunțul vine în contextul în care, tariful gazului achiziționat pe piață ar fi mai mic, scrie Agora.md.

Prețul de achiziție a gazelor naturale inclus în structura prețului actual de furnizare a gazelor naturale este în mărime de 926,94 dolari per o mie de metri cubi. 

 Prețul estimat, la moment, pentru achiziția gazelor naturale în anul 2023, conform indicilor lunari publicați de platforma de tranzacționare TTF, cât și a structurii de achiziții de la Gazprom și Energocom este de 951 de dolari per o mie de metri cubi.

Totodată, prețul de achiziție a gazelor naturale de la Gazprom pentru luna ianuarie este unul preliminar, stabilit la valoarea de 1.230 de dolari per o mie de metri cubi, influențat în mare parte de modificarea componentei de mix petrolier. 

ANRE menționează că va continua să monitorizeze evoluțiile din sectorul gazelor naturale și în cazul apariției premiselor favorabile scăderii prețurilor reglementate.

Menționăm că, anterior, vicepremierul Andrei Spînu afirma că despre o eventuală reducere a tarifului de gaz poate fi vorba doar după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va analiza care formează prețul. Oficialul afirmă că până la acel moment, Guvernul va oferi compensații „pentru a ajuta oamenii să treacă cu bine de această iarnă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *