Atitudini

Să ne mutăm în Rusia

Dodon e tovarăș fruntaș la acest capitol. După filmulețul „albinuța", a apărut și filmulețul „zâna". Dar să începem cu cel din urmă. Aceeași tovarășă, Zinaida Greceanâi, care ne spunea în aprilie 2009 să ne ținem copiii în casă, dacă nu vrem să ni-i împuște, ne transmite acum în pauzele de publicitate: „Guvernarea trebuie să meargă încolo încotro mărg cetățenii țării." Apoi ne explică: cei mai mulți moldoveni lucrează în Rusia, cei mai mulți bani vin de la cei ce lucrează în Rusia, cele mai multe mere le vindem în Rusia. Deci ar fi bine să ne ducem toți acolo, să umplem guvernele de bani și să ne hrănim cu merele noastre. Că doar nu vom căuta soluții să aducem oamenii noștri acasă! Cum altfel? Ca procentaj cetățenii ruși nu stau la capitolul sărăcie mai bine decât noi. Iar cu toate sancțiunile impuse acum Rusiei pe plan internațional, nu se știe cât de mare le va fi sărăcia peste vreo patru ani, după ce Putin va băga și 30 de miliarde de dolari în Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Pentru că din turism nu prea va scoate, nu mulți străini se vor înghesui pe stadioanele rusești.

Apoi Zinaida ne spune ce onoare a fost pentru dumneaei faptul că a făcut parte din echipa comunistă (pe care a abandonat-o), pentru că a fost consolidată (echipa) și pentru că era o forță. Așa este, nu suferim de amnezie, le-am văzut forța armată în aprilie 2009.

De UE nu ne spune nimic, dar ne arată subtil în procente, în cadrul aceluiași spot. Apoi ne reamintește esențialul: ei vor în Uniunea Vamală fiindcă acolo e interesul nostru economic, adică de acolo vin banii. Care bani? – mă întreb eu. Noi suntem săraci, poate banii pentru acțiunile și spoturile socialiștilor vin de acolo. Și bineînțeles, în încheiere: „Cred că oamenii noștri înțeleg perfect unde trebuie să meargă…" – aici iarăși nu mi-e clar: oamenii noștri sunt partidul socialiștilor sau toți moldovenii? Eu cred că se referă la ei, doar nu ne cere tuturor să ne mutăm în Rusia.

Mult mai distractiv e spotul cu „albinuța". Chiar dacă e mai vechi. Începe cu un copy-paste din spoturile politicienilor făcute de Crăciun: „de mic copil am visat…". Apoi cu tradiția: tata era apicultor… Dar el avea doar șapte stupi moșteniți de la bunelul (deci tata nu a reușit să facă și el un stup, a rămas doar cu moștenirea, nu e un demers normal: bunelul avea unul, tata – șapte, eu – paisprezece). Fiecare stup și fiecare albinuță au fost îngrijite de mâinile fiului, care în final îl cunoaște pe Dodon şi îi devine un prieten adevărat.

Dacă Dodon ne-ar fi cu adevărat prieten, ar ieși de pe scena politică. Mai ales că ei înțeleg perfect unde trebuie să meargă. Ar fi bine să o asculte pe colega sa și să se mute în Rusia, mai ales că banii lor vin de acolo.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *