Ultima oră

Sala motoarelor de la Cernobâl S-A PRĂBUȘIT

În urma incidentului nu ar fi fost avariat noul sarcofag în construcţie la centrala de la Cernobîl, au asigurat autorităţile ucrainene.

Nu s-au semnalat nici modificări în ceea ce priveşte nivelul radiaţiilor la sit, unde în prezent sînt în curs de desfăşurare lucrări la noul sarcofag – o arcă de dimensiuni uriaşe: 105 metri înălţime, 150 de metri lungime şi 260 metri lăţime.

Necesitatea construcţiei unui nou sarcofag a apărut după ce acoperămîntul turnat în grabă deasupra celui de-al patrulea reactor avariat a început să se fisureze din ce în ce mai mult.

Accidentul de la Cernobîl a avut loc la 26 aprilie 1986, în urma exploziei la cel de-al patrulea reactor al centralei. Suprafaţa contaminată din cauza scurgerilor de substanţe radioactive se ridică la 50.000 de km pătraţi (12 regiuni) numai în Ucraina, însă norul radioactiv a dus particule periculoase şi în ţările vecine, dintre care cele mai afectate au fost Rusia (60.000 de km pătraţi ) şi Belarus (46.500 de km pătraţi).

În urma incidentului din urmă cu o zi, şi Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a emis un comunicat în care asigură că "sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol". Nici o persoană nu a fost rănită, iar scurgeri radioactive nu au fost pe moment detectate.

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *