Actualitate

Salariul mediu (net) în România este de 3544 lei (14 290 MDL)

Salariul mediu net a crescut în octombrie cu 27 de lei faţă de septembrie, ajungând la 3544 lei, iar cele mai mari valori au fost din nou în sectorul de tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie de 8596 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, cu 1907 lei, arată datele INS.

Comparativ cu octombrie 2020, salariul mediu net din economia s-a majorat cu 6%.

Salariul mediu brut a fost de 5773 lei, cu 0,7% peste nivelul din septembrie 2021.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu nominal net, cât şi de rata inflaţiei.

Indicele câştigului salarial real a fost 98,2% pentru luna octombrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 99,0% pentru luna octombrie 2021 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 220,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2021.­

În luna octombrie 2021, salariul mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri au fost în industria metalurgică, cu 8,1%, şi în fabricarea produselor din tutun, activităţi de editare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, cercetare-dezvoltare, între 3,5% şi 7,5%.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii economice, de şomajul tehnic sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi au fost ȋn extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,5% ȋn fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 21,5%, şi în activităţi de servicii anexe extracţiei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracţia minereurilor metalifere, între 6,5% şi 7,5%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+3,8%), respectiv în învăţământ (+2,5%). Ȋn administraţia publică, câştigului salarial mediu net a avut acelaşi nivel cu cel din luna precedentă.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *