Actualitate

Șalaru: De ani de zile Moscova încearcă să convingă occidentul că aceste conflicte sunt „doar” războaie civile în care Moscova joacă exclusiv rolul de pacificator

De ani de zile Moscova încearcă să convingă occidentul că aceste conflicte, mai mul sau mai puțin înghețate, sunt ”doar” războaie civile în care Moscova joacă exclusiv rolul de pacificator.

O astfel de declarație a ministrului Popescu este în primul rând mincinoasă și apoi jignitoare la adresa celor care în 1992 și-au jertfit viața pentru a apăra integritatea Republicii Moldova și drepturile câștigate ca urmare a Mișcării de Eliberare Națională.

Cu atât mai mult este falsă și neavenită această poziție cu cât agresiunea rusă din Transnistria este constatată în deciziile CEDO unde Federația Rusă a și fost condamnată.

Îl cunosc pe ministrul Nicu Popescu și la nivelul anului 2015 chiar l-am propus pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța, tocmai pentru calitățile lui intelectuale, crezând sincer în capacitatea lui de a explica Franței și diplomației europene drama, dar mai ales presiunile la care este supusă Republica Moldova de către Rusia.

În situația în care a fost doar o simplă gafă, oricui i se poate întâmpla, Nicu Popescu este obligat moral să-și ceară scuze public pentru aceasta. Dacă nu vor exista scuze cred că premierul Maia Sandu trebuie fie să respingă afirmațiile ministrului său fie să îl demită. Sper să fie doar o gafă și nu o schimbare de paradigmă a reglementării conflictului transnistrean deoarece ar fi un dezastru pentru Republica Moldova și doar Moscova și separatismul vor avea de câștigat.

ANATOL ȘALARU

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *