Actualitate

Salon muzical organizat la Biblioteca Națională

Svetlana Manoil, fondatoarea și organizatoarea Festivalului, spune că salonul muzical este consacrat sărbătorii muzicii, în cadrul căruia se cântă nu doar în franceză, ci și engleză, sârbă sau limba maternă. „Noi fiind o țară francofonă e normal să cunoaștem și civilizația Franței, iar noi, în calitate de profesori, trebuie să le trezim interesul tinerilor față de limbile străine”, a spus Svetlana Manoil.

Concursul „Chantons, amis!” a devenit în timp o pistă de lansare în carieră pentru mai mulți interpreți deja cunoscuți, din muzica autohtonă, spune Cristina Enicov, președinta Asociației Profesorilor de Limbă Franceză din Moldova. Este vorba despre Ana Cernicova, Eva Timuș, Nicoleca Nucă, El Radu etc. Pe parcursul a 15 ani de când are loc festivalul, la acesta au participat aproape 700 de tineri, copii și adolescenți. „Este un festival organizat din pură dragoste pentru limba franceză și apoi din dragoste pentru cântec”, spune profesoara.

Cristina Caterev, șefa Secției audio-video tehnică a BNRM, susține că evenimentul este organizat cu scopul de a promova ziua internațională a muzici și care se sărbătorește oficial, în Franța, pe 21 iunie. Obiectivul prioritar al acțiunii este promovarea valorilor naționale și internaționale prin cântec.

Alina Samanate, laureată a Grand-prix-ului festivalului-concurs din anul curent, spune că participarea sa în acest festival a fost o provocare lansată de profesoara sa de limbă franceză. Ea a ales să cânte piesa „Mademoiselle chante le blues” de Patricia Kaas, piesă care, crede tânăra, a avantajat-o punându-i în valoare calitățile vocale. Tânăra spune că a cucerit membrii juriului pentru că are atitudine și pentru că a demonstrat pe scenă rezultatele unei munci intense.

Valeria Marcu a fost laureată a Grand prix-ului concursului „Chantons, amis!” în 2016. În cadrul salonului muzical, tânăra a interpretat piesa din folclorul național, „Lie, ciocârlie”, combinând mai multe stiluri muzicale. Ea spune că muzica este cheia care deschide toate ușile posibile, a tuturor inimilor. Muzica unește nu doar talentul, dar și lumea împreună, făcând un echilibru între creație și frumos.

Salonul Musical este la a treia ediție. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *