(SĂNĂTATE): 5 mituri și teorii false despre consumul de carne

Lucrurile nu stau chiar așa. Omul consumă carne încă dinainte de a învăța să comunice și s-a dovedit stiințific că omenirea a evoluat tocmai datorită consumului de carne.
În cele ce urmează vă prezentăm câteva dintre cele mai răspândite, dar false, mituri despre consumul de carne.
1. Carnea putrezește în colon
Există mai mulți nutriționiști care susțin că de cele mai multe ori, carnea ajunsă în intestinul gros nu este digerată cum trebuie și putrezește.
Este o speculație falsă. Odată ajunsă în stomac, carnea este descompusă de acidul gastric și de enzimele digestive. În intestinul subțire, proteinele din carne sunt descompuse în amino acizi, iar grăsimile sunt transformate în acizi grași. Toate aceste substanțe sunt absorbite și transferate în sange. Practic, nu prea mai rămâne mare lucru să putrezeasca în colon. De fapt, alimentele care se digeră greu și ajung să "putrezească" în intestinul gros sunt legumele și fructele bogate în fibre. Oamenii nu sunt dotați cu enzimele digestive necesare pentru descompunerea fibrelor, așa că acestea ajung și rămân mult timp în colon. Acolo ele fermentează sub acțiunea bacteriilor benefice și sunt transformate în nutrienți. Deci, carnea nu putrezește în colon, plantele putrezesc… iar acesta este un lucru cât se poate de benefic.
2. Carnea este bogata in grasimi saturate si in colesterol
Da, carnea este bogata in grasimi saturate si in colesterol, dar studiile stiintifice au demonstrat ca acestea nu sunt daunatoare.
Colesterolul este privit ca ceva rău, dar acesta reprezintă un element esențial pentru corpul omenesc. Colesterolul se regăsește în membranele tuturor celulelor din corpul omenesc și este folosit pentru a produce hormoni.
Ficatul eliberează cantități mari de colesterol în organism pentru a se asigura că nu rămânem fără. Atunci când ne luam colesterolul din alimentație, nu facem decât să usuram munca ficatului, care începe să produca mai puțin. Studiile aratp cp la peste 70% din oamenii care-și iau colesterolul din dieta, acesta are efecte minore asupra colesterolului din sânge.
De asemenea, grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol, însă pe acela bun (HDL), care ne protejează de bolile cardio-vasculare.
3. Consumul de carne te predispune bolilor cardio-vasculare și diabetului de tip 2
Bolile de inimă și diabetul de tip 2 au devenit foarte răspândite abia în urmă cu câteva zeci de ani. Ceea ce înseamnp că aceste "epidemii" sunt noi, iar cosumul de carne este extrem de vechi – oamenii mănâncă carne de sute de mii de ani. Un studiu stiințific publicat în 2010, realizat pe 1.218.380 de indivizi, a arătat că nu exista nicio legatură între consumul de carne roșie neprocesată și bolile de inimă sau diabetul de tip 2.
Însă, acesta a descoperit o legatură între apariția ambelor boli și consumul de carne procesată. Mâncarea procesată este foarte dăunatoare pentru sănătatea noastră, indiferent dacă este vorba despre carne sau de alte alimente.
4. Carnea roșie cauzeaza cancer
Din nou, este adevarat că s-a descoperit o legatură între consumul de carne roșie procesată și apariția cancerului (mai ales la colon). Dar, atunci când carnea nu este procesată, lucrurile nu mai sunt chiar atât de clare. De asemenea, s-a mai demonstrat că efectele dăunatoare (sau cancerigene) provin și din felul în care a fost gătita carnea. Atunci când carnea este arsă, se formează niste compuși care cresc riscul aprariției celulelor canceroase. Însă, carnea neprocesată și care este gătita cum trebuie NU este cancerigenă.
5. Oamenii nu sunt "făcuți" pentru consumul de carne
Mulți dintre vegani susțin că oamenii nu sunt făcuți pentru consumul de carne și că oamenii sunt la baza creaturi ierbivore.
Această teorie este cât se poate de falsă. Corpurile noastre sunt extrem de bine adaptate pentru consumul de carne, iar oamenii consumă carne de extrem de multă vreme. Sistemul nostru digestiv nu seamana deloc cu cel al animalelor ierbivore: avem un colon scurt, intestine subțiri lungi și foarte mult acid clorhidric în stomac, destinat mai ales descompunerii proteinelor animale.
Până și dantura este adaptată consumului de carne. Absolut toată anatomia noastră susține teoria că oamenii sunt creaturi omnivore, adaptate atât consumului de carne, dar și celui de plante. De asemenea, proteinele animale ne-au ajutat să evoluăm și sp dezvoltăm creiere mai mari… pe care ar trebui să le folosim mai des și să ne informăm în legatură cu ce mâncăm și ce este cu adevărat dăunător.
Sursa: gustos.ro