Culinar.md

(SĂNĂTATE) Beneficiile nebănuite ale stafidelor

Stafidele sunt obținute prin uscarea anumitor soiuri de struguri, în general cele fără sâmburi Sultanina și Flame Seedless. Acestea sunt cultivate pe țărmului Mării Mediterane, în Grecia, în Cipru și în Turcia.Tipul de stafide depinde de soiul de struguri folosiți. În prelucrarea strugurilor se urmărește obținerea de stafide cu anumite dimensiuni și culori, precum verde, negru, albastru, mov și galben. Stafidele aurii sunt tratate cu dioxid de sulf după uscare, pentru a avea culoarea aurie. Stafidele de Corint sunt mai mici, mult mai închise la culoare și au un gust picant. Stafidele Muscat sunt mari, în comparație cu alte stafide, și, de asemenea, sunt mai dulci.

În compoziția acestora se regăsesc vitaminele C, E, K, un complex de vitamina B și minerale, precum acid ascorbic, niacina piridoxină, fier, potasiu, mangan, sodiu, zinc și fosfor. Totodată, aceste fructe uscate conțin și foarte mulți antioxidanți: flavonoide și fenoli.

Stafidele pot fi consumate ca atare, ca o gustare sau pot fi adăugate în iaurturi, în salate, în prăjituri (fiind un foarte bun îndulcitor). De asemenea, sunt utilizate pe scară largă în gătitul tradițional din întreaga lume.  

Aceste fructe uscate prin compoziția lor aduc corpului nostru numeroase beneficii. Unul dintre acestea este dat de cantitățile însemnate de potasiu și de magneziu, elemente care ajută la reducerea acidității gastrice, prevenindu-se, astfel, riscul de boli precum artrita, guta, pietrele la rinichi sau bolile cardiace. Datorită cantității mari de potasiu, stafidele previn și retenția în organism a lichidelor, fluidizează sângele și automat reduc tensiunea arterială. Stafidele de Corint produse din struguri uscați (Vitis vinifera) cultivați în Grecia sunt indicate pentru a fi consumate de către pacienții cu diabet zaharat tip 2, constatându-se efecte benefice asupra celor care le-au consumat, după cum se menționează în studiul "Nutrition" (Burbank, Los Angeles County, Calif), publicat în martie 2014.

Conținutul bogat de fier și complexul de vitamina B ajută la ameliorarea anemiei, iar cuprul stimulează producerea de celule roșii din sânge, celule cu rol extrem de important, și anume cel de a transporta oxigenul către țesuturi. Stafidele stimulează, de asemenea, absorbția de alte proteine, vitamine și substanțe nutritive din alimentele consumate, întărind, astfel, sistemului imunitar.

Fitonutrienții polifenolici, cunoscuți ca și antioxidanți cu efect antiinflamator, se regăsesc și în stafide. De asemenea, aceștia au și proprietăți antibacteriene și ajută la reducerea febrei și distrugerea bacteriilor și a virusurilor, astfel încât ne protejează de răceli sau de alte viroze respiratorii. Antioxidanții din stafide protejează și vederea de radicalii liberi, diminuând riscul de afecțiuni oculare degenerative, cum este cataracta. Stafidele sunt o sursă bună de vitamina A și de betacaroten, care sunt, de asemenea, excelente în protejarea ochilor.

Stafidele conțin acid oleanoic, substanță esențială pentru păstrarea sănătății dinților. În plus, antioxidanții cu rol antibacterian împiedică dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orală, iar calciul previne deteriorarea dinților, întărește și dezvoltă sistemul osos. Sursa de bor, prezentă în stafide, contribuie și ea la prevenirea deteriorării oaselor și apariției artritei, potrivit site-ului bio-plafar.info.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *