Sănătate

Care este porţia corectă de fructe şi legume pe care trebuie să o mănânci într-o zi

Beneficiile celor 5 porţii

Un regim alimentar complet, echilibrat şi diversificat asigura organismului toate substanţele nutritive necesare. Un astfel de regim include consumul regulat de fructe şi legume şi contribuie la menţinerea stării de sănătate.

Putem servi o astfel de porţie la micul dejun, că deşert, la prânz sau cină. Este recomandat să se ţină minte că ar trebui să existe un echilibru în consumarea legumelor şi fructelor – cel puţin trei porţii de legume şi două de fructe.

Consumul legumelor şi fructelor reprezintă o modalitate naturală şi eficientă de completare a necesarului de vitamine şi minerale, iar cele cinci porţii asigura o cantitate corespunzătoare de fibre organismului.

Cercetările efectuate în România înainte de lansarea campaniei „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” au arătat însă că doar 3% dintre mamele intervievate consumă fructe de cinci ori pe zi sau mai mult, iar 2% dintre ele legume.

Încercaţi cele mai ţări diete sănătoase şi mai bune diete rapide!

„În România, educaţia nutritională este aproape inexistentă. Din constatările mele, dar şi din studii efectuate în rȃndul populaţiei, consumul de fructe şi legume este deficitar în România, mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre. Este important că românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să îşi modifice modul de alimentaţie, ajungând la un consum de 400 g de fructe şi legume, în cinci porţii, în fiecare zi”, declara dr. Şerban Damian, specialist în nutriţie şi medic sportiv.

Campania „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” este un proiect informativ-educaţional cu caracter prosocial. Principalul sau scop este promovarea stilului de viaţă care constă, mai ales, într-o alimentaţie echilibrată, bogată în proporţii corespunzătoare de fructe şi legume. Un aspect important al campaniei îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare în rȃndul copiilor şi adulţilor cu privire la consumul de legume şi fructe, precum şi educaţia în jurul acestei idei.

• 31% dintre cei chestionaţi sunt convinşi că legumele şi fructele trebuie consumate de 3 ori pe zi, 13% de 5 ori pe zi. Numai 17% dintre mamele intervievate recunosc că au auzit că fructele şi legumele ar trebui să fie consumate de 5 ori pe zi.

• 27% dintre mame declara că mănâncă o dată pe zi fructe, 29% dintre cele chestionate declara că mănâncă o dată pe zi şi legume.

• 19% dintre mame susţin că ai lor copii mănâncă fructe o dată pe zi, iar 28% dintre ele recunosc că cei mici mănâncă legume tot numai o singură dată pe zi.

• 55% dintre mame nu ştiu ce beneficii oferă organismului fibrele alimentare, în timp ce 20% dintre ele ştiu că ajută la digestie. Numai 2% ştiu că fibrele alimentare ajută la combaterea obezităţii.

• 32% dintre respondenţi nu au informaţii despre importantă fierului pentru organismul uman, dar peste 54% dintre ei sunt de acord cu afirmaţia că vitamina C sprijină rezistenţă naturală a organismului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *