Sănătate

Evită alergiile de toamnă

Plimbările în aer liber nu sunt agreate de cei care sunt predispuşi la alergii. Se ştie foarte bine că și în sezonul de toamnă acestea apar destul de frecvent. Praful sau polenul, care fac tot mai multe victime, sunt factori care influenţează şi favorizează apariţia alergiilor. Acestea se manifestă diferit, în funcţie de sensibilitatea fiecărei persoane. Strănutul, mâncărimea ochilor sau rinoreea sunt doar câteva dintre consecinţele factorilor alergeni. Aceste efecte sunt extrem de neplăcute, creează stări de disconfort şi reuşesc cu succes să dea o notă de nervozitate persoanei care reacţionează la factorii alergeni.

În momentul în care polenul şi alţi alergeni ajung în căile nazale, sistemul imunitar îi identifică şi eliberează anticorpi. Anticorpii atacă alergenii, antrenând eliberarea histaminei în organism. Histamina provoacă simptome precum rinoreea sau lăcrimarea ochilor. Praful este un alergen important, deoarece porii ajung foarte ușor în aer. Deşi prevalenţa de vârf se înregistrează în lunile de vară, praful rămâne prezent în aer şi la începutul toamnei. Din aer, acarienii de praf ajung foarte uşor în căile nazale provocând strănutul, lăcrimarea şi rinoreea.

Pentru a scăpa de aceste stări de disconfort, trebuie să reduceţi expunerea la alergenii de toamnă, să încercaţi să menţineţi umiditatea aerului în intervalul 35-50%, cu ajutorul unui umidificator. În măsura în care e posibil, evitaţi ieşirile între orele 10.00-15.00, perioada de vârf în dispersarea polenului.

În cazul în care eşti una dintre persoanele care reacţionează negativ la aceşti factori, trebuie să consulţi un medic. Pentru tratarea simptomelor provocate de alergii poţi folosi:

* corticosteroizi – aceştia se regăsesc sub formă de spray nazal şi au rolul de a reduce inflamaţia căilor nazale;
* antihistaminice – au rolul de a reduce strănutul şi senzaţia de mâncărime prin blocarea acţiunii histaminei;
* decongestionante – eliberează căile nazale prin calmarea congestiei şi a inflamaţiei;
* tratament combinat antihistaminice/decongestionante.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *