Sănătate

Gutuile, bogate în fibre și minerale, remediu împotriva unor afecțiuni intestinale

Gutuile sunt deosebit de bogate în fibre, cantitatea fiind mai mare decât în majoritatea celorlalte fructe. Tocmai acest conținut ridicat în fibre participă la buna reglare a tranzitului intestinal. Taninurile și pectina exercită o acțiune protectoare asupra mucoasei intestinelor, având proprietăți antidiareice.

Fructul galben și parfumat, dar cu coajă tare care ar putea pune probleme dinților, conține și o mare cantitate de minerale, mai ales magneziu și oligo-elemente, constituind în același timp și o bună sursă de vitamina C (15 mg/100 g). Aportul său caloric este scăzut — 57 kcal/100 g.

Gutuile alese pentru consum imediat sau pentru preparare termică trebuie să fie tari și întregi, fără tăieturi. Sunt ajunse la maturitate când culoarea este galbenă, mirosul este pregnant și au un puf care se înlătură ușor cu o perie moale.

Pregătit, fructul se potrivește ca garnitură la carne de vânat, miel, vițel, rață. Din gutui se fac dulcețuri, compoturi, gemuri și tarte bune.

Deși sunt fructe de toamnă și iarnă, gutuilor nu le priește frigul, așa încât se pot păstra câteva săptămâni în condiții bune numai în aerul ambiant, într-o cameră bine aerisită.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *