Sănătate

(SĂNĂTATE) Mici greșeli care îți strică ochii

Cu trecerea anilor, vederea slăbeşte, e vorba de mersul firesc al lucrurilor. Dacă nu poţi să amâni acest proces, cel puţin încearcă să nu-l grăbeşti. Nu de puţine ori, greşelile pe care le facem sunt aparent neînsemnate, dar consecinţele asupra sănătăţii ochilor – dezastruoase.

Nu porţi ochelarii

Ştii că ai probleme cu vederea, ţi s-au prescris ochelari şi, cu toate astea, din motive doar de ţine ştiute, nu îi porţi. Chiar dacă n-o să-ţi slăbească neapărat vederea în ritm alert din cauza asta, tot nu scapi de problemele care apar în urmă suprasolicitării: ochi roşii, oboseală, dureri de cap, ameţeli… Dacă nu-ţi surâde ideea de a purta ochelari, nu uită de varianta lentilelor de contact!

Eşti dependenţă de picături

Că să ai ochii limpezi şi privirea seducătoare, foloseşti picături zilnic. Poate că eşti mulţumită de rezultat, dar cu timpul poţi avea parte de efectul contrar celui dorit, iar ochii să-ţi fie din ce în ce mai inflamaţi fără să ştii de ce. Cel mai bine este să mergi la medic şi să-i povesteşti despre disconfortul tău, că să-ţi poată prescrie picături pe care le poţi folosi pe termen lung.

Exagerezi cu machiajul

Dacă porţi zi de zi fard de pleope, tuş, mascara şi le aplici cu prea mult zel, încât ajung în contact cu ochii, rişti iritaţii şi chiar infecţii. Se ştie că cel mai frecvent accident produs de cosmetice este rănirea ochiului cu peria rimelului. Tot rău este dacă nu te demachiezi bine şi rămân urme de farduri, pe care le găseşti apoi la colţul ochiului, semn că au ajuns pe unde nu trebuie. Aceste reziduuri sunt contaminate cu microorganismele acumulate peste zi.

Duci mereu mâna la ochi

De pe urmă unui gest atât de banal, te poţi pricopsi cu o mulţime de infecţii, de la conjunctivită bacteriană la cheratită, al cărei tratament este de lungă durata. Mâinile tale vin în contact cu milioane de bacterii: din mijloacele de transport în comun, de pe tastatură, telefon, bani, clanţe pe care le-au atins şi alţii, iar de aici până la infecţie nu e decât un pas. Spală-te bine pe mâini înainte să aplici machiajul!

Uiţi de ochelarii de soare

Nimic nu îmbătrâneşte ochii mai tare că razele soarelui. Radiaţiile afectează reţină, iar rezultatele se văd în timp, sub formă cataractei sau a degenerării maculare. Aşa cum îţi protejezi pielea de arsuri cu ajutorul cremelor cu factor ridicat de protecţie solară, pentru ochi ai nevoie de ochelari de soare de calitate bună, cu protecţie 100% (UV 400). Poartă-i de fiecare dată când afară e soare, chiar şi după ce trece vara.

sursa: femeia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *