Sănătate

(SĂNĂTATE) Oţetul balsamic, elixirul dietei mediteraneene

1. Ajută la slăbit

Mai multe studii suedeze realizate în anul 2005 au demonstrat că oţetul balsamic conferă o senzaţie intensă de saţietate şi duce la scăderea poftei de mâncare. Consumat zilnic, acesta contribuie semnificativ la scăderea greutăţii şi la eliminarea toxinelor din corp.

2. Îmbunătăţeşte digestia

Oţetul balsamic este bogat în pectină, o fibră solubilă în apă care încetineşte absorbţia alimentelor şi a fluidelor în intestin. Întrucât parcurge lent aparatul digestiv, are un efect depurativ asupra lui, îi ameliorează disfuncţiile.

Totodată, se pare că un consum regulat de oţet balsamic previne apariţia ulcerului gastric, întrucât face că stomacul să secrete un suc protector. El are de asemenea o acţiune protectoare împotriva bacteriilor care se află la originea bolilor digestive şi limitează riscurile intoxicatiei alimentare.

Reglează glicemia

Aviz diabeticilor de gradul 2 şi a marilor consumatori de dulciuri. Oţetul balsamic reglează cantitatea de zahăr din sânge, datorită acidului acetic din compoziţie.

Menţine sănătatea inimii

Consumul zilnic de oţet balsamic duce la o diminuare considerabilă a tensiunii arteriale, a presiunii sanguine şi a activităţii reninei, enzima responsabilă cu producţia de peptide (care favorizează hipertensiunea arterială).

Totodată, oţetul balsamic are un efect benefic asupra nivelului colesterolului "rău", pe care îl elimina treptat din organism.

Ameliorează afecţiunile ORL

Oţetul balsamic, că şi oţetul obişnuit de altfel, are proprietăţi antiseptice puternice şi distruge bacteriile. La fel că şi cele din stomac, şi cele din gât care se află la originea diferitelor infecţii, laringite şi faringite, pot fi înlăturate cu ajutorul otetului balsamic.

De asemenea, acesta lupta cu succes şi împotriva stafilococilor şi streptococilor care provoacă otite şi infecţii ale canalului auditiv, mai ales în cazul în care acestea recidivează.

Lupta cu osteoporoză

Dacă timp de 32 de zile consumi zilnic oţet balsamic, îţi ajuţi corpul să asimileze mai bine calciul şi să încetinească scăderea densităţii osoase pricinuită de menopauza şi de schimbările hormonale. Reuşeşti astfel să îţi întăreşti sistemul osos şi să previi osteoporoză.

… şi cu îmbătrânirea

Oţetul balsamic este bogat în antioxidanţi, mai ales în beta-caroten, care anihilează radicalii liberi şi stimulează activitatea sistemului imunitar. Totodată, oţetul balsamic contribuie şi la menţinerea stării de bine a organismului, având un aport semnificativ de nutrienţi precum bor, potasiu, fier.

sursa: csid.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *