Sănătate

(SĂNĂTATE) Ou fiert sau omletă

Albuşul conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari organismului, astfel încât oul a devenit referinţa standard pentru compararea calităţii proteinelor din diferite alimente. Albuşul este lipsit de grăsimi şi colesterol, a declarat pentru REALITATEA.NET medicul nutriţionist Oana Braga.

Gălbenuşul concentrează substanţele minerale (Calciu, Fosfor, Fier) şi vitaminele (A,D,E,K, complex B) din ou. Conţinutul în proteine şi fosfolipide este de asemenea foarte important.

Prezenţa colesterolului în cantitate considerabilă limitează consumul gălbenuşului la bolnavii cu valori crescute ale colesterolului sau cu afecţiuni ale vezicii biliare, explică medicul nutriţionist Oana Braga.

Digestia oului diferă în funcţie de modalitatea de preparare a acestuia. Atât oul fiert tare cât şi omleta necesită un timp mai lung de traversare al stomacului (3-4 ore) faţă de oul fiert moale care necesită doar 2-3 ore.

Ca o regulă generală, cu cât oul este supus pregătirii termice o perioadă de timp mai mare, cu atât este mai greu de digerat. Prăjirea oului scade valoarea nutritiva a acestuia.

Este bine să preparam omleta fără să folosim ulei încins în tigaie.

De exemplu adaugăm în tigaie peste ouăle bine bătute, roşii decojite în prealabil şi taiate mărunt. Se amestecă bine ingredientele şi se lasă să se rumenească uşor, astfel încât să obţinem o omletă sănătoasă fără să fim nevoiţi să folosim uleiul încins.

Oul ochi, de asemena, este indicat să-l preparăm fără ulei.
Oul este un aliment foarte bun şi pentru diete datorită numărului de calorii redus (aprox. 80 Kcal). Dacă-l consumăm prăjit, atunci numărul de calorii este mult mai mare.

Oul este alimentul cu cea mai mare cantitate de albumine şi sărac în calorii.

Studiile recente au demonstrat o asociere între consumul de ouă de găină şi inhibarea coagulării datorită conţinutului de oligopeptide. Acest beneficiu este important pentru reducrea riscului de tromboze la pacienţii susceptibili, a conchis medicul nutriţionist Oana Braga.

sursa: realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *