Sănătate

Pelinul, un remediu pentru 50 de boli

Preparatele cu efecte medicinale din pelin-infuzie, pulbere, vin, lichior, sirop, tinctură- sunt eficiente în afecţiuni precum edeme renale, anorexie, gastrită hipoacidă, hemoroizi, răni cu dificultăţi de vindecare.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă pelinul pentru acţiunea sa complexă asupra căilor gastro-intestinale:” Infuzia de pelin face curăţenie generală pe acest sector, distruge inclusiv viermii intestinali, tratează diabetul şi are calităţi depurative.

Mai mult, preparatele din pelin, pe lângă faptul că sunt tonice amare, revitalizante gastrice şi intestinale, acestea stimulează anumite zone de pe creier şi sunt apreciate ca tonice cerebrale. De asemenea, în cazul bolnavilor de ciroză, tratamentul cu pulbere de pelin, administrat sublingual, de trei ori pe zi, timp de 21 de zile, ajută la eliminarea lichidului. În plus, pelinul are efect antibiotic faţă de Stafilococul auriu”.

Pelinul- Amăreala care vindecă

În satele de câmpie, întâlnim pelinul la tot pasul. În zilele caniculare, planta răspândeşte o aromă puternică, dulce-amăruie şi ameţitoare. Nu-l afectează căldura şi nici soarele puternic; dimpotrivă, se pare că arşiţa verii îi prieşte foarte bine; pelinul nu este foarte pretenţios : nu are nevoie de multă apă şi nici de un anumit sol. În medicina populară românească, pelinul se numără printre plantele privilegiate, fiind apreciată ca o plantă magică, de simbol solar: planta alungă spiritele rele având, totodată, un efect detoxifiant, deoarece curăţă organismul de toxine şi-l revigorează.

Fitoterapeuţii apreciază că pelinul este cel mai puternic tonic amar din ţara noastră. Efectele terapeutice deosebite ale pelinului se datorează substanţelor active din compoziţie: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 şi principiilor amare- uleiul eteric pe care-l conţine. În industrie, planta este folosită la prepararea vinului, a vermutului şi a lichiorului .

“Totuşi, folosit în exces, pelinul are efecte negative asupra stării de sănătate: este toxic, stimulează agitaţia, halucinaţiile şi pierderea cunoştinţei. În acelaşi timp, abuzul de băuturi preparate din pelin are efecte dramatice asupra memoriei şi a psihicului, dând tulburari psihice şi pierderea memoriei, ne spune fitoterapeutul Eugen Giurgiu. .

Reţetele săptămânii

Tinctura

Cum se prepară

Într-un borcan cu filet se pun cincisprezece linguri de pulbere de pelin, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi ingredientele se lasă să se macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează. Apoi, tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Cum se administrează

Din acest remediu se administrează câte 50 de picaturi diluate în puţină apă, de patru ori pe zi, deoarece stimulează digestia. În amestec cu tinctura de chimen , în părţi egale, se administrează câte 4 linguriţe la orele: 8,12, 16,22. Cura durează timp de 21 de zile, în cazul copiilor care se concentrează foarte greu, având şi probleme de memorare. După o pauză de 14 zile, cura se poate repeta. .

Vinul de pelin

Cum se prepară

Într-un litru de vin natural alb se pun zece tulpini proaspete de pelin, zdrobite în prealabil. Ingredientele se lasă să se macereze vreme de trei săptămâni, după care licoarea obţinută se strecoară.

Cum se administrează

Se iau 1-3 linguri din acest vin, înainte sau după masă. Acest remediu stimulează activitatea tubului digestiv, combate balonarea şi indigestia. Terapia trebuie urmată vreme de trei săptămâni.

Siropul de pelin

Decenii de-a rândul, siropul de pelin era folosit de către călugării benedictini ca un panaceu, recomandat în tratamentul problemelor digestive şi pentru eliminarea toxinelor.

Cum se prepară

Într-un borcan de 400 ml, se pun 15 linguri de frunze proaspete de le pelin, tăiate mărunt. Deasupra se toarnă miere, până când se umple borcanul. Se astupă borcanul cu un capac, apoi se lasă la macerat vreme de o lună. Se obţine un sirop vâscos, amărui şi aromat, cu efecte tonice, digestive, carminative (reduce balonarea)şi laxative.

Cum se administrează

Copiilor mofturoşi la mâncare li se recomandă câte o linguriţă de sirop, cu 15 minute înainte de fiecare masă, deoarece stimulează pofta de mâncare. .

Infuzia combinată

Cum se prepară

Se pun la macerat 4 linguri de pelin mărunţit într-o jumătate de litru de apă. După 10 ore, se filtrează. Infuzia obţinută prin macerare la rece se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe tot într-o jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute. Licoarea se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele doua extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată, care se foloseşte extern, sub formă de comprese şi de spălături.

Cum se administrează

Lichiorul de pelin

Cum se prepară :

Ingrediente: 3 linguri de plantă uscată, un kilogram de zahăr, sucul şi coaja unei lămâi, 30o ml de ţuică de secară şi un litru de apă.

Preparare: Se face o infuzie din apă şi pelin şi se strecoară.Apoi se adaugă zahărul sucul şi coaja de lămâie şi se fierbe 15 minute. Când se mai răceşte se adaugă ţuica.

Se administrează câte cinci linguriţe pe zi în orice afecţiune digestivă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *