Actualitate

(SANCȚIUNI BOMBĂ) Obama a înghețat conturile oligarhului poreclit “casierul lui Putin”. Vezi cine sunt cele mai importate persoane vizate

(22:11) Gunvor afirmă că Timcenko i-a vândut ieri (19 martie) toate acțiunile lui Tornqvist pentru a preveni perturbarea operațiunilor companiei, anunță bloomberg.com

Într-o scurtă intervenţie la Casa Albă, consacrată situaţiei din Ucraina, şeful statului a insistat, de asemenea, asupra faptului că susţinerea Statelor Unite faţă de aliaţii lor din cadrul NATO este "de nezdruncinat".

Președintele SUA, Barack Obama a adus la cunoștință un nou ordin executiv care impune sancțiuni suplimentare cu privire la sectoarele cheie ala economiei, oficialilor și oamenilor de afaceri ruși.

Aceste acțiuni vor afecta sectorul energetic, petrolier, miner, ingineresc și de apărare ale Rusiei. „Impunem aceste sancțiuni asupra mai multor reprezentanți ai guvernului rus. Mai mult, sancționăm și mai mulți oameni de afaceri cu resurse și influență substanțială, care oferă sprijin material conduceri ruse, precum și o bancă care oferă sprijin material acelorași persoane”, a declarat Obama.

Noua listă publicată de către Departamentul de Trezorerie al SUA a funcționarilor sancționați include 20 de nume.

– Aleksey Gromov, primul șef adjunct al Administrației Prezidențiale

– Serghei Narîșkin, președinte al Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, se numără printre cei menționați.

– Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale, fost ministru al Apărării, foarte apropiat de preşedintele Vladimir Putin şi provenind, ca şi acesta, din cadrul KGB (serviciile secrete sovietice)

– Andrei Fursenko, consilier al preşedintelui Putin

– Vladimir Iakunin, şeful companiei publice de Căi Ferate, foarte apropiat de Putin

– generalul Igor Sergun, şeful GRU (serviciile speciale ale armatei)

Influenții oameni de afaceri Arkadii și Boris Rotenberg sunt, de asemenea, pe listă, precum și președintele Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, omul de afaceri Genadie Timchenko, șeful Grupului de Volga.

Nici Banca Rossia, identificată de către Departamentul de Trezorerie, nu a scăpat nesancționată. Banca Rossia, cu sediul în Sankt-Petersburg, are aproximativ 10 miliarde dolari în active. Mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt se folosesc de serviciile acesteia. Kovalchuk, directorul băncii, a fost, de asemenea, sancționată în mod individual.

Noile sancțiuni fac parte din a doua rundă de sancțiuni economice din partea SUA, care a căzut peste Rusia în această săptămână. Obama a remarcat faptul că măsurile au fost luate în deplină cunoștință că acestea ar putea fi „perturbatoare pentru economia globală”.

Președintele american a făcut acest anunț doar cu două ore după ce Duma de Stat din Rusia a ratificat Tratatul de aderare a Crimeii și orașului Sevastopol la Federația Rusă.

– Ghenadi Timcenko – a cărui avere este estimată de către Forbes la 15,3 miliarde de dolari – a înfiinţat Gunvor, una dintre cele mai mari societăţi de comerţ cu petrol la nivel mondial. El este considerat unul dintre legăturile financiare ale lui Putin.

– Arkadi Rotenberg, un miliardar care a studiat judo împreună cu Putin la Leningrad (în prezent Sankt Petersburg), deţine interese în domeniul bancar, în construcţia de drumuri, transportul maritim, gaze naturale şi petrol. Relaţiile sale privilegiate cu Kremlinul i-au permis să obţină numeroase contracte publice fără licitaţie, potrivit presei moscovite.

– Iuri Kovalciuk, preşedintele Bank Rossia – vizată şi ea de sancţiuni americane – face parte din primul cerc din jurul lui Putin. El este considerat de către Washington "bancherul personal al oficialilor de rang înalt din Rusia, inclusiv al lui Vladimir Putin" şi unul dintre consilierii cei mai apropiaţi preşedintelui rus. Conform unor informații din presa străină este poreclit "casierul lui Putin"

Banca Rossiya

Potrivit Trezoreriei americane, Banca Rossiya este "banca persoanlă a oficialilor de rang înalt din Federaţia Rusă" şi dispune de active în valoare de zece miliarde de dolari, concentrate în sectoarele petrolului şi gazelor naturale. Aceasta este cea de-a 17-a cea mai importantă bancă din ţară, potrivit Departamentului Trezoreriei.

Potrivit Forbes, Timşcenko, cofondatorul firmei de comerţ cu hidrocarburi Gunvor, deţine o avere personală în valoare de 15,3 miliarde de dolari, fiind al şaselea cel mai bogat om din Rusia.

La sfârşitul lui 2011, preşedintele Putin a dezminţit că l-a ajutat pe acest apropiat al său, pe care-l cunoaşte de mult timp, să adune o avere imensă, dând asigurări că nu se ocupă cu "interese în lumea afacerilor".

Frații Rotenberg

În ceea ce-i priveşte pe fraţii Rotenberg, ei ar fi primit contracte în valoare de şapte miliarde de dolari în cadrul lucrărilor pentru Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci, din ordinul direct al preşedintelui rus, dă asigurări Trezoreria americană. "Ce doi fraţi au adunat o avere imensă în timpul mandatului domnului Putin la conducerea Rusiei", afirmă Departamentul american.

Unul dintre ei, Arkadi, este totodată partenerul la judo al preşedintelui rus.

Timpul.md via mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *