Sancţiuni în valoare de 20 de salarii medii pentru partidele care nu-şi prezintă rapoartele financiare
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a menţionat cã R. Moldova are nevoie de legi foarte exacte la aspectul de procedurã şi termen de aplicare. Proiectul propus obligã partidele politice sã prezinte rapoartele financiare cu toatele datele despre venituri, inclusiv donaţiile din partea persoanelor juridice şi fizice. În proiect se stabileşte exact termenul când urmeazã aceste rapoarte sã fie prezentate. „Toate aceste detalii noi le-am descris în proiect. Este foarte important din punctul nostru de vedere, deoarece anume aceste rapoarte servesc temei în iniţierea unor eventuale verificãri”, a menþionat preºedintele CEC.
Managerul de proiect de la Fundaþia Internaþionalã pentru Sisteme Electorale, Natalia Iuraş, a menţionat cã unul din amendamentele la lege este ca rapoartele financiare sã cuprindã cel puţin bunurile şi obligaţiile partidului, veniturile, toate donaţiile obţinute de partid, dar şi cheltuielile. În proiect se propune ca rapoartele financiare sã fie transmise CEC pentru verificare.
Dacã partidele nu vor respecta termenele de prezentare a rapoartelor, vor introduce date incorecte sau vor utiliza alocaţiile de la bugetul de stat contrar destinaţiilor, vor fi sancţionate. Sancţiunile vor fi graduale: avertisment, amenda de la 5 salarii medii lunare, suspendarea alocaţiilor de la bugetul de stat, amenda de 20 de salarii medii lunare şi ultima – sesizarea de cãtre CEC a Ministerul Justiţiei pentru iniţierea procedurii de dizolvare a partidului politic.
În cazul încãlcãrii articolului „Donaţii”, în termen de 10 zile partidele politice vor trebui sã returneze sumele care le-au fost donate. În caz contrar, CEC va cere înlãturarea încãlcãrilor în termen de 3 zile. Dacã nici atunci partidele nu se vor conforma, li se va aplica o amendã în mãrimea dublã a sumei respective.
Persoanele juridice care au o datorie mai veche de 60 de zile nu vor putea sã doneze bani partidelor politice. Deocamdatã nu a fost gãsit mecanismul de reglementare a donaţiilor din remitenţe. Cât priveşte cotizaţiile, informaţia despre mãrimea acestora şi modul de achitare va fi disponibilã pe pagina web a CEC şi a partidului politic. La capitolul finanţarea publicã, se propune ca 0,2% din bugetul de stat (42,7 milioane de lei pentru 2012) sã fie alocate partidelor politice.
Proiectul este supus dezbaterilor şi urmeazã sã fie votat de Parlament pânã la 1 octombrie curent.