CSI / Rusia

Sancțiunile lovesc puternic Rusia: se întorc la producția mașinii Lada

Avtovaz, cel mai mare producător auto din Rusia, a anunţat că pregăteşte lansarea unei ediţii limitate a modelului Lada Largus, după ce sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au dus la oprirea producţiei, transmite Reuters.Avtovaz are peste 30.000 de angajaţi în Rusia, inclusiv la unităţile sale din Togliatti şi Izhevsk, informează Agerpres. 

După impunerea sancţiunilor occidentale, Avtovaz a trimis în şomaj majoritatea angajaţilor. Lipsa pieselor din import a determinat brandul Lada al companiei să lanseze modelul Lada Granta „anti-sancţiuni”, care nu dispune de elemente de siguranţă cheie, inclusiv airbag-uri şi sisteme de frânare antiblocare.

Avtovaz a informat că noile maşini vor fi asamblate folosind componente care deja sunt în stoc. În total, vor fi produse cel puţin 1.800 de maşini, primele urmând să ajungă pe piaţă până la finalul acestei săptămâni.

Industria auto rusă, puternic dependentă de echipamentele şi investiţiile străine, a fost puternic afectată de deficitul global de semiconductori şi de exodul producătorilor auto internaţionali, în urma invadării Ucrainei.

Recent, Association of European Businesses previziona un declin de cel puţin 50% al vânzărilor de maşini noi în Rusia în 2022, din cauza problemelor legate de aprovizionare.

Grupul auto francez Renault, care deţinea Avtovaz, a fost nevoit ca în luna mai să îşi vândă activele statului rus, prima naţionalizare de amploare încheiată în Rusia după lansarea ofensivei din Ucraina.

Pe lângă vânzarea pachetului majoritar de acţiuni la Avtovaz, grupul auto francez Renault şi-a vândut şi propria uzină din apropiere de Moscova, unde sunt produse automobile Renault şi Nissan, către Primăria capitalei Rusiei. Între timp, celebrul logo al Renault a fost înlăturat de pe faţada uzinei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *