CSI / RusiaJustiție

Sandu: “Șor” este o grupare criminală care ia bani murdari din Federația Rusă

Maia Sandu, a comentat joi, pentru prima dată, decizia Parlamentului de a restricționa participarea la alegeri a membrilor partidului oligarhic dizolvat “Șor”, după ce restricția anterioară a fost anulată de Curtea Constituțională.

Ea a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă în marja summitului comunității politice europene din Granada, Spania.

Jurnaliștii au întrebat-o pe Maia Sandu cum comentează amendamentele aduse de partidul său, PAS, la Codul electoral, precum și avizul negativ al Comisiei Electorale Centrale asupra acestui proiect de lege.

“Noi trebuie să ne apărăm democrația. Și asta este ceea ce vom face. Un grup criminal care folosește bani murdari, bani din Federația Rusă, nu are nimic de-a face cu democrația sau cu standardele democratice”, a subliniat ea.

Potrivit președintelui moldovean, deciziile luate în ultimele zile și nu numai vizează tocmai apărarea democrației.

“Am demonstrat deja de mai multe ori că suntem cu adevărat angajați în construirea unei societăți democratice. Dar nu vom permite Federației Ruse să intervină în procesele noastre interne, să intervină în alegeri și să denatureze procesul electoral și procesul democratic”, a adăugat Sandu.

Parlamentul moldovean a adoptat miercuri în ambele lecturi, iar președintele a semnat joi noi amendamente la Codul electoral care restricționează participarea reprezentanților partidelor neconstituționale la alegeri.

În discuție este în primul rând proiectul politic pro-rus “Șor”, care a figurat în investigații privind finanțarea netransparentă și despre care se crede că este implicat în campania de influență a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

Modificările au fost adoptate după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat curs unei petiții depuse de cinci membri ai partidului “Șor” și a declarat neconstituționale modificările din iulie (care restricționau, de asemenea, participarea partidului la alegeri).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *