Editorial

Șansa luminoasă a unei nopți întunecoase

Într-adevăr, ce facem mai departe, deoarece țara se duce la fund? Mie mi se pare că trebuie să salvăm țara prin a lichida mafia. Azi în R. Moldova, nici o problemă „nu se hotărăște”, cum se zice la noi, fără concursul și participarea mafiei. Mafia este azi principalul motor care trage țara la fund. Dacă nu ar fi ea, mafia, acest motor s-ar opri și țara ar putea fi salvată. De aceea eu vă propun să luăm zimbrul de coarne și să răspundem la întrebarea fundamentală a acestui deceniu. Dar dorește oare cu adevărat conducerea noastră să lichideze mafia?

Eu cred că fenomenul mitei este încurajat, controlat, dirijat etc. de oamenii mari ai statului – deputați, miniștri, funcționari importanți din structurile centrale și județene. Desigur, nu am probe să afirm, cum afirmă unii, că Lucinschi, Diacov, Sturza ș.a.m.d. controlează anumite mafii ale țigărilor, petrolului, compotului etc., dar sunt convins și afirm cu toată certitudinea că ne putem salva țara numai prin lichidarea mafiei și că Petru Lucinschi are suficiente prerogative pentru a „hotărî întrebarea” într-o singură noapte. Drept răspuns la întrebarea șefului statului. „Ce facem mai departe cu țara R. Moldova?”, eu i-aș propune dlui Lucinschi următoarea soluție.

Într-o noapte neagră, domnule președinte, îi invitați , în taină mare, într-o pădure întunecoasă (dacă telefoanele din biroul dvs., sunt ascultate de mafie), pe domnii Catană și Alexei, de la Interne, Pasat de la Securitate, Hămuraru de la Armată, Iuga de la Procuratură și porunciți-le: „Lăsați listele mafioților, că voi le aveți, și noaptea viitoare mobilizați toți oamenii de încredere din Poliție, securitate, Interne, Armată și de la Procuratură, dați-le automate, grenade, bombe, tancuri, avioane și rachete și, până în zori, mi-i aduceți pe toți, în cătușe, în Piața Marii Adunări Naționale. Chemăm poporul, îi dăm în primire încătușații și cadavrele, iar noi mergem la Sobor și, ajutați de cei doi mitropoliți, ne rugăm Celui de Sus să ne ierte pentru sângele vărsat”.

Fiți sigur, domnule Lucinschi, Dumnezeu o să vă ierte, iar poporul o să vă înalțe un monument în fața Președinției!

… Recunosc, soluția e sângeroasă, medievală și nedemocratică, în schimb, e unica eficientă. Ce ziceți, dle Lucinschi? Poate nu ratați această unică șansă și organizați o asemenea întâlnire în pădure? Acum, când nopțile se fac mai lungi și mai întunecoase și puteți să discutați în tihnă și în taină toate detaliile operațiunii. Că, dacă vine primăvara, nopțile se fac mai scurte și mai luminoase și, mai fiind ocupat cu campania electorală, nu veți mai avea loc și timp pentru o atare întâlnire. Dacă într-adevăr căutați răspunsul la întrebarea „Ce facem mai departe cu țara Republica Moldova?”, poate găsiți, totuși, dle președinte, o noapte mai liberă și mai întunecoasă? Căci numai acolo veți afla răspunsul.

P. S. – La întâlnirea de taină este neapărată nevoie să participe și generalul Nicolae Alexei, că, dacă n-o să participe, să știți că mafia o să vă mănânce și pe dvs.

(Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *