Tendințe

Săptămâna Haute Couture de la Paris în şapte ipostaze

Puterea florilor
Chiar dacă inspiraţia lor a variat, designeri precum Jean Paul Gaultier şi Casa Valentino şi-au împodobit colecţiile cu modele florale şi broderie înfloritoare. Chanel, Alexis Mabille, Elie Saab, Margiela şi Dior le-au urmat exemplul.


Cu capul acoperit

Designerilor de couture nu le pasă ce-ţi pui pe cap, atâta timp cât îl acoperi cu accesorii fanteziste. Stephen Jones de la Christian Dior a optat pentru măşti cu pene. În timp ce modelele de la Armani Prive şi-au ascuns faţa sub un tul negru, cele de la Givenchy au ieşit cu coifuri asemănătoare cu cele purtate de războinici.

Cancan în stil punk
Punctul culminant al colecţiei semnate de Jean Paul Gaultier a fost dansatoarea de cancan. Imaginea spune mai mult de 1000 de cuvinte.

Prinţesa mireasă
Există rochii de mireasă şi există Rochia de Mireasă. La săptămâna modei haute couture 2011, rochia perfectă pentru altar a purtat semnătura celebrului creator de modă Elie Saab. Rochiile sale de mireasă sunt adevărate capodopere şi asta pentru că designerul ştie ce visează fiecare fată – să fie o prinţesă unică în ziua nunţii. Nouă nu ne rămâne decât să visăm la prinţul perfect, care să se potrivească rochiei.

Terapie prin artă
Francofonia fiecărui designer a ieşit la suprafaţă în acest an. Colecţia Dior semnată de John Galliano a fost inspirată din operele ilustratorului Rene Gruau, iar rochiile lui Jean Paul Gaultier au amintit de pânza „Încoronarea lui Napoleon”, pictată de Jacques-Louis David. Totodată, Karl Lagerfeld şi-a găsit inspiraţia în portretul faimoasei Coco Chanel, semnat de Marie Laurencin – acelaşi portret pe care Coco l-a comandat, dar a refuzat ulterior să-l plătească, pe motiv că nu semăna deloc cu ea.

Lebăda albă, lebăda neagră
Se vede că şi designerii de modă au rămas impresionaţi de rolul lui Natalie Portman în pelicula „Black Swan”. Deşi, doar Ricardo Tisci de la Givenchy a făcut referinţă directă la păsări, penele au fost văzute în mai toate colecţiile. Astfel, Jean Paul Gaultier, Roger Vivier şi Armani Prive au adus pe podium lebăda neagră, în timp ce designerii de la Givenchy şi Dior au ales binele, simbolizat de lebăda albă.

Scara spre rai
Decorurile show-urilor Chanel sunt la fel de aşteptate ca şi colecţiile propriu-zise. În acest sezon, pentru prezentarea haute couture au fost recreate faimoasele scări cu oglinzi, care duceau din atelier spre apartamentul legendarei Coco Chanel.

Silvia Ursu
 
Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *